JP's politiske analytiker: Løkke tilbyder »lidt for enhver smag«, men mangler stadig at besvare centralt spørgsmål

Det sker meget i dansk politik, og Lars Løkkes wow-effekt er måske ikke, hvad den har været, lyder det fra Jyllands-Postens politiske analytiker.

Noget for de røde og noget for de blå, men næppe noget, der vækker voldsom begejstring eller får masserne til at strømme til.

Sådan kan det opsummeres, når Jyllands-Postens politiske analytiker Niels Th. Dahl vurderer Lars Løkke Rasmussens nye politiske forslag.

I et interview med Weekendavisen, har Lars Løkke Rasmussen for første gang sat ord på, hvilken politik, hans nye parti Moderaterne vil arbejde for.

På ønskesedlen er blandt andet en ny ”samfundsmæssig værnepligt” for alle unge. De skal arbejde et halvt år for Danmark på eksempelvis plejehjem, inden for kulturlivet, naturbeskyttelse eller i civilsamfundets institutioner, hvor der er brug for en hånd.

Løkke foreslår også en ny top-topskat, der skal ramme de allerrigeste i samfundet, en CO2-afgift og en SU-reform.

»Det er ret tydeligt, at Løkke med de forslag, han nævner, forsøger at lægge sig et sted mellem rød og blå blok, hvor der er lidt for enhver smag. Forslaget om borgerpligt er sådan mere traditionelt borgerligt, mens forslaget om en ”top-top-skat” for de allerrigeste smager noget mere venstreorienteret,« mener Niels Th. Dahl.

Verdens længste aftræk

Lars Løkke Rasmussen brød med Venstre 1. januar sidste år og lancerede kort efter et politisk netværk, som sidenhen er blevet til Moderaterne.

På rekordtid - og før partiet overhovedet havde præsenteret konkret politik – fik Moderaterne de nødvendige vælgererklæringer til at kunne blive opstillingsberettiget. Partiet har dog stadig ikke afsluttet indsamlingen, og er derfor endnu ikke formelt opstillet.

»Det er jo ved at være verdens længste aftræk til et nyt parti, vi er vidner til,« siger Niels Th. Dahl.

»Det er over et år siden, Lars Løkke meldte sig ud af Venstre, et helt år siden han stiftede sit politiske mødested, et halvt år siden han satte navn på Moderaterne. Nu taler han så om sine politiske forslag, men partiet er stadig ikke stiftet, og det skal vi altså vente helt til Grundlovsdag på.«

Den lange fødsel kan ende med at give bagslag, vurderer analytikeren:

»Det største problem for Løkke er nok i virkeligheden, om vælgerne finder hans forslag relevante og opsigtsvækkende nok til, at de vil give ham en chance. Der sker utrolig meget i dansk politik i øjeblikket, og wow-effekten ved, at Løkke har gang i et nyt parti, er der ikke nødvendigvis længere,« siger han.

Umiddelbart tvivler Niels Th. Dahl på, at Moderaternes ideer vil møde stor genklang på Christiansborg:

»De fleste af Løkkes forslag er nogle, han har leget med før - uden at få dem gennemført. F.eks. tankerne om en stor skattereform med et større jobfradrag og en ny mellemskat. Eller tankerne om en SU-reform. Jeg tror ikke, den politiske appetit på nogen af de dele er blevet meget større i mellemtiden, og forslaget om borgerpligt vil helt sikkert også møde modstand mange steder.«

»Risikoen for Løkke er, at det hele bliver lidt for teknokratisk og svært for vælgerne at forstå. Det bliver afgørende for ham, at han kan bringe sig selv og sine meritter som tidligere statsminister i spil – og det, at mange vælgere stadig betragter ham som en dygtig politisk håndværker,« siger han.

Bekender stadig ikke kulør

Ét centralt spørgsmål mangler Løkke stadig at svaret på: Hvem vil Moderaterne pege på som statsminister?

På et eller andet tidspunkt inden for det næste halvandet års tid bliver Løkke nødt til at bekende kulør, mener Niels Th. Dahl.

»Jeg tror, det bliver svært for ham at fastholde helt frem til valget, at han ikke vil sige, hvem han peger på som statsminister, eller hvilken side han hælder til. Det er forsøgt før, og det er utrolig svært at bede vælgerne deponere deres stemme i en æske, som de ikke ved hvad indeholder. Det gør i hvert fald hans projekt mere sårbart.«

I weekenden vil Moderaterne fremlægge et mere sammenhængende program, skriver Weekendavisen.

Folketingets åbningdebat. Løsgænger Lars Løkke Rasmussen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen