Kinesisk forbud mod bitcoin-minedrift øgede drivhusgasudledningen globalt

”Minerne” er migreret til andre steder i verden med mindre bæredygtig energi, skriver fire forskere i en fælles kommentar.

Artiklens øverste billede
Globalt estimeres det, at bitcoin-minedrift hvert år bruger i omegnen af 204,5 TWh elektricitet, hvilket er knap seks gange Danmarks samlede energiforbrug.  Arkivfoto: Ritzau Scanpix

Det var muligvis med de bedste intentioner, da Kina i foråret 2021 forbød bitcoin-minedrift.

Blandt årsagerne var den enorme drivhusgasudledning, minedriften forårsager, og som ikke stemte overens med Kinas erklærede mål om at være klimaneutral i 2060.

Desværre, her et år efter, ser det ellers grønne initiativ ud til at have forværret den globale drivhusgasudledning.

Det skriver en gruppe forskere i en kommentar i tidsskriftet Joule ifølge Videnskab.dk.

For hvor strømmen til minedriften i særligt de kinesiske Sichuan- og Yunnan-regioner blev hentet primært fra vandkraft, er minedriften nu migreret til andre områder med mindre bæredygtige energikilder.

»Vi vurderer, at andelen af vedvarende elektricitetskilder, der driver bitcoin-netværket, kan være faldet fra et gennemsnit på 41,6 pct. i 2020 til 25,1 pct. i august 2021,« skriver forskerne i deres kommentar.

Globalt estimeres det, at bitcoin-minedrift hvert år bruger i omegnen af 204,5 TWh elektricitet, hvilket er knap seks gange Danmarks samlede energiforbrug.

Læs også: Nye udregninger: Bitcoin sluger mere strøm end de fleste lande i verden

Spillover til USA og Kasakhstan

»Efter nedslaget i Kina migrerede minearbejdere primært til andre lande som Kasakhstan og USA. Som følge deraf er andelen af naturgas i elforbruget næsten fordoblet fra 15 pct. til 30,8 pct. ifølge vores beregninger,« skriver forskerne videre i deres kommentar.

I USA har miljøorganisationer advaret om, at op mod 30 fossile kraftværker i New York, der har set en betydelig stigning i bitcoin-produktion i kølvandet på forbuddet i Kina, kan være nødsaget til at blive genoplivet grundet bitcoin-minedrift.

I Kasakhstan er der deslige set en stigning i bitcoin-minedrift.

Her noterer forskerne det potentielle skift fra kulkraftværkerne i Kina til de langt mere forurenende kulkraftværker i Kasakhstan:

»Det skyldes blandt andet, at Kasakhstan hovedsageligt brænder stenkul, som har det højeste kulstofindhold af alle kultyper. Desuden gør landet brug af adskillige subkritiske kuldrevne kraftværker – den mindst effektive form for kuldrevet produktion.«

USA og Kasakhstan estimeres til at stå for henholdsvis 37,84 pct. og 13,22 pct. af verdens samlede bitcoin-minedrift per juni 2021.

Læs også: En bitcoin-transaktion svarer til at smide to iPhones i skraldespanden

Ingen bitcoin-minedrift i Danmark

Nedslaget i Kina giver dog ingen anledning til at frygte, at bitcoin-minedrift kommer til at have en indflydelse på klimaregnskabet i Danmark, mener Peter Sestoft, der er leder af IT-Universitetets institut for datalogi:

»Man skal være en komplet idiot, hvis man sætter et bitcoin-kryptominecenter op i Danmark, og så vidt jeg ved, er der heller ikke nogen. Det er vores elpriser simpelthen for høje til,« siger han.

Af den grund mener han ikke, at man bør kigge på en eventuel lovgivning mod kryptominedrift i Danmark, som det eksempelvis har været diskuteret i Sverige.

»Det er klart, at kryptominedrift også har en effekt på klimaet, men i Danmark har vi allerede CO2-afgifter til at regulere det. Det er svært at se, hvad yderligere lovgivning skulle hjælpe,« fortæller Peter Sestoft.

På EU-plan var et forslag tilbage i marts 2022, der i effekt ville have have bandlyst bitcoin-minedrift i EU-lande, til afstemning i EU-Parlamentets økonomi- og valutaudvalg. Et forslag, der dog blev stemt ned med et flertal på 30 mod 23.

Til gengæld vedtog udvalget et særskilt forslag om at tilføje den mest svinende kryptovaluta-minedrift til ”EU’s taksonomi for bæredygtig finansiering”. Det er et klassifikationssystem, der giver virksomheder, investorer og politiske beslutningstagere definitioner for, hvilke økonomiske aktiviteter der kan betragtes som bæredygtige.

Læs også: Bitcoins strømforbrug kan nedsættes med 99,99 procent

Hurtig løsning ude af syne

Faldet af brugen af vedvarende energi til bitcoin-minedrift efter Kinas forbud kræver, at brugere og interessenter fremskynder indsatsen for at gøre industrien bæredygtig, konkluderer forskerne i deres kommentar.

For selv om visse initiativer er sat i værk, som for eksempel kryptoklimaaftalen, der forsøger at samle industrien i en forpligtigelse til at gøre al kryptominedrift klimaneutralt i 2030, er vi stadig meget langt fra målet:

»En hurtig løsning på bitcoins klimaaftryk er ikke inden for syne,« skriver forskerne og tilføjer, at der ikke er håb for, at bitcoin skifter fra den meget forurenende proof-of-work-mekanisme til mere grønne alternativer, som du kan læse mere om her.

»For at kryptovalutaer skal lykkes i almindelig finans, må brugere, investorer og andre interessenter kollektivt flytte incitamenter mod brugen af flere vedvarende elkilder for at overvinde klimaproblemerne. Hvis denne overgang lykkes, kan kryptovalutaer give værdifulde erfaringer for andre industrier og processer, der står over for lignende miljøproblemer,« afslutter forskerne.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.