Medieforsker: DR overtræder etiske retningslinjer, når de snyder forskere

Programserie Ellen Imellem går over grænsen, når forskere bliver narret til at besvare spørgsmål fra videnskabsbenægtere, mener medieforsker.

Artiklens øverste billede
En medieforsker mener, at indbudte gæster i DR-programserien "Ellen imellem" ikke er blevet ordentligt informeret om interviewets præmis, hvilket er i strid med DR’s egne etiske retningslinjer og måske god presseskik.

Lektor emeritus Michael Bruun Andersen kalder det et brud på DR’s egne spilleregler, at forskere i programserien ”Ellen Imellem” er blevet narret til at besvare spørgsmål fra videnskabsbenægtere.

Det skriver Videnskab.dk.

Gæsterne er endt i en sammenhæng, som de intet kendskab havde til på forhånd. Det er i strid med DR’s etiske retningslinjer og kan måske også være i strid med god presseskik, vurderer Michael Bruun Andersen, medieforsker ved Roskilde Universitet (RUC).

»Det står krystalklart, at de medvirkende ikke har forstået, hvad de var med i, fordi aftalegrundlaget har været for dårligt.«

»Da det altid er mediet, som er ansvarligt for, at sådan en aftale er fuldstændig klar, ligger ansvaret hos DR. Så enkelt er det. De har simpelthen ikke gjort deres arbejde godt nok,« siger Michael Bruun Andersen.

Læs også: Forskere angriber DR: Ny programserie spreder fake news

Gæst: Interviewet ramte skævt fra første spørgsmål

Én af gæsterne i de indtil videre tre offentliggjorte afsnit af ”Ellen Imellem” er cand.scient. i molekylær ernæring Morten Elsøe.

Morten Elsøe blev oprindeligt inviteret af DR til et interview om den sunde krop, kropslig kropsopfattelse og kostvaner.

Han endte uden at vide det med at besvare spørgsmål fra en tykaktivist, som tidligere har langet ud efter ham på sociale medier.

»På intet tidspunkt bliver jeg spurgt ind til de tre emner under interviewet. Jeg blev kun spurgt til andre ting, jeg havde skrevet, eller ting, som det blev påstået, jeg har ment,« siger Morten Elsøe.

»Interviewet ramte helt ved siden af allerede fra allerførste spørgsmål. Det var simpelthen en forkert præmis, og jeg synes ikke, det er det interview, jeg sagde ja til – og det sagde jeg også til DR,« fortæller Morten Elsøe, direktør og underviser i kursusvirksomheden Madroinstituttet.

I forbindelse med et andet, endnu ikke offentliggjort afsnit af ”Ellen Imellem” blev museumsdirektør Peter C. Kjærgaard på skrift inviteret til at tale om evolutionsteori – men endte med at blive udspurgt om det stik modsatte, nemlig kreationisme, som afviser al videnskabelig viden på området.

Læs også: Skader udskældt DR-program samarbejdet mellem forskere og journalister?

Bryder egne retningslinjer

Oplevelserne spiller direkte ind i DR’s egne etiske retningslinjer.

Her står, at »DR lægger vægt på, at medvirkende får en klar præmis for deres deltagelse i DR’s produktioner. Medvirkende skal have forstået og accepteret forudsætningerne for at deltage.«

I kapitel tre om »aftaler med medvirkende« står også, at »tilrettelæggeren skal sikre sig, at den medvirkende har forstået og accepteret (…) hvilken sammenhæng de indgår i«.

Det fremgår også, at »uklare aftaler kan betyde, at DR ikke er i stand til at bruge materialet«. Med andre ord: at det skal slettes, hvilket deltagernes akademiske fagforening DM også har krævet.

Michael Bruun Andersen tilføjer, at det muligvis også kan være i strid med god presseskik, hvis man ikke overholder en aftale med en kilde.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra DR til denne artikel, men mediet har tidligere udtalt, at alle interne etiske retningslinjer blev overholdt. DR har også tidligere givet udtryk for, at ”Ellen Imellem” er omfattet af andre paragraffer i de presseetiske regler, fordi programmet er satire.

Læs også: Forskere: DR’s kritiserede programserie er IKKE satire

Forskere føltes sig ikke tilstrækkeligt informerede

Den påstand fjerner ifølge Michael Bruun Andersen ikke DR’s ansvar: Om programmet er satire eller ej, så skal de medvirkende vide, præcis hvad de går ind til.

Hverken Morten Elsøe eller Peter C. Kjærgaard har i øvrigt haft opfattelsen af, at de skulle medvirke i et program, hvor rammerne kunne blive vendt helt på hovedet for at skabe satire.

»Jeg kan sige med 100 procents sikkerhed, at der intet stod om, at det var et satireprogram eller et satireformat. Stod der det, ville jeg spørge, hvad det betyder,« siger Morten Elsøe.

DR har før interviewene sendt en mail til hver enkelt deltager, hvor der står, at der i interviewet vil indgå »satiriske elementer«, hvilket ifølge DR’s egen udlægning giver gæsterne en tilstrækkelig fornemmelse af, hvad de deltog i, og dermed, at programmet var satire.

DR’s udlægning af paragrafferne får dog Michael Bruun Andersen til at trække på smilebåndet.

»DR’s forklaring – eller undskyldning – dur overhovedet ikke her. Det er afsenderens ansvar, at de medvirkende forstår, hvad de skal medvirke i. Så enkelt er det.«

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.