Bliver det en rosé-sommer? - Her er flere gode rosé-vine fra årets stortest

Lige om lidt går Danmark på sommerferie, og så skal der rosé i glasset. Ugens vintest guider dig til de bedste køb og de mest interessante rosévine.

Artiklens øverste billede

Clos Cibonne

2020 Cuvée Spéciale des Vignettes Côtes de Provence Cru Classé

Pris: 245 kr. v/ 6 fl., forhandler: Vinova

Trofaste læsere vil vide, at Clos Cibonne konsistent har ligget helt i toppen af den årlige rosé-test. Og 2020’eren er ikke mindre fremragende. Hvilken karakter. Smagen af Provence simpelthen. Højere koncentration og aromaintensitet end Cuvée Tradition. Næsen er fantastisk aromatisk og uhyre nuanceret. Fuld af tørrede krydderurter, tørret abrikos, pinje, hvid te og et lækket salt mineralsk touch. Toplækker smag med cremet struktur, enormt harmonisk i munden med en saltsmagende, kalket finale. Vin fuld af nerve og karakter. Vi er en my fra topkarakter her. 94 point.

Celine California

White Zinfandel

Pris: 39,95 kr., forhandler: Fakta

Roséens svar på Coca-Cola uden brus. Minder mere om saftevand end vin; sødladen næse, der oser kvalmt af puddersukker og syntetisk rød frugt. Endimensionel, sødlig smag af cocktailbær og varm jordbærgrød, her er ikke megen retning eller struktur, men venlig stemt og helt ufarlig er den da. Mest af alt for folk med en sød tand. 76 point.

Gérard Bertrand (Jon Bon Jovi og Jesse Bongiovi)

2021 Hampton Water

Pris: 99,95 kr., forhandler: MENY

Træfsikker rosé fra den sydfranske smeltedigel Languedoc. Her er god frugtig tyngde forenet med både friskhed og et lille udfordrende bittert nap. Dufter distingveret af lyse sommerbær, fersken, melon, weissbier og veldoseret fadkrydderi. Citrusfrisk og diskret duf af tørrede urter. 88 point.

Vignobles & Compagnie

2021 Tavel Esprit des Vestiges

Pris: 149,95 kr. v/ 6 fl., forhandler: Supervin

Moderne tavel, der nok holder den kraftfulde, frugtige fane højt, men den gør det med stil. Masser af røde bær, blomme, vandmelon og blomstrende ligusterhæk. Blød og fyldig med en cremet friskhed og god intensitet. Alkoholen bliver ikke for anmassende, og der er et bittersødt kick til at sætte retning. Økologisk dyrket i øvrigt. 91 point.

Château de Brégançon

2021 La Réserve Rosé Cru Classé Côtes de Provence

Pris: 149,95 kr. V. 12 fl. Forhandler: Philipson Wine

Ærkeklassisk Provence-rosé, der både har en vis tyngde og iboende kraft i sig, men også en saltsmagende raffineret tørhed og frisk syre, der løfter den ranke frugt. Dufter af hyben, iste, saltvand og tørrede krydderurter. Fin længde efterfulgt af en krævende bittersød finale, en rigtig madvin. 91 point.


Château de Pampelonne

2020 Côtes de Provence

Pris: 125 kr. Forhandler FineWines.dk

Genganger fra sidste års store rosé-test, der dyrker de store klassiske dyder. Her er en skøn fylde i kombination med en frugtig blødhed, som vil tiltale mange, men den har dog forladt sit mest virile, primærfrugtige stadie, og det koster lidt på spændstigheden. Den dufter og smager af iste, tørrede abrikos, champignon og tørrede urter. Cremet smag, fin længde. 88 point.

Maison Mirabeau

2021 Classic Côtes de Provence Classic

Pris: 109,95 kr. v/ 6 fl., forhandler: Plilipson Wine

En rigtig crowdpleaser med en frugtig ymernæse, god aromaintensitet og lækker, harmonisk struktur. Her er masser af hindbær og papaya, vandmelon og blomster og en snert af crème anglaise i næse og mund. God friskhed efterfulgt af et bittersødt bid i finalen. 90 point.

Château L’Arnaude

2021 Cuvée Nuit Blanche Rosé Côtes de Provence

Pris: 110 kr., forhandler: Skjold Burne

Seriøs voksen-rosé, her er ingen leflen for laveste fællesnævner, og så har den stedsans. Dufter og smager umiskendeligt af Provence. Her er en god tørhed, bid og struktur, uden at den bliver hverken benet eller kantet. Pakket med citrusnoter, lindeblomst, fersken-iste, tørret salvie, og en salt, bittersød kant, der gør den kulinarisk velegnet. 90 point.

Les Maîtres Vignerons de la Presqu’île de Saint-Tropez

2021 Blue Note Rosé Côtes de Provence

Pris: 69,95 kr. v/ 6fl., forhandler: Philipson Wine

Note Bleue er smagen af det moderne Provence. Rosé, som den skal skæres, hvis den står på sol og sommer og festligt lag. Let og læskende, ubekymret, masser af god energi, glimrende intensitet, cremet tekstur og spændstig syre. Åbner med en lille smule krudtrøg og reduktion i næsen, men det damper af, hvis man ilter den godt. Citrus, fersken og hvidtjørn. Her er også lidt røde bær i smagen. Ægte sommerlig vin til fin pris. 87 point.


Couleurs d’Aquitaine

2021 Le Haut Païs Périgord Merlot Rosé

Pris: 60 kr. v/ 3fl., forhandler: Skjold Burne

Udtalt pink farve, tilforladelig vin, midtsøgende, pæn og redelig. Den skræmmer hverken faster Grethe eller 3. g’erne væk midt under studenterfesten. Behagesyg, parfumeret næse med mirabelle, melon og hindbærnoter. Let og blød struktur med mild syre og let bitter, men pæn frugtig finale. Ingen stor personlighed, men mindre kan også gøre det midt i sommerens hede og til en fair pris. 85 point.

Weingut Reverchon

2020 Spätburgunder Rosé

Pris: 95 kr. v/ 6 fl., forhandler: Mr Ruby

Lidt atypisk tysker, der dyrker en bredt appellerende, sødladen stil. Her er ikke meget af den ranke, stålsatte Saar-signatur, som ellers præger områdets rieslingvine. Snarere en venligsindet, parfumeret næse pakket med overmoden jordbær, vandmelon og en snert af hvidtjørn. Smagen spiller på alle de tangenter, der understøtter oplevelsen af en sødmefuld frugt snarere end en tør, mere mineralsk karakter. Smagen byder på overraskende meget sødme. Stilen er halvtør, og dette vil nok dele vandene. Den er for så vidt vellavet, men jeg savner en bedre balance i vinen, men sødmegraden gør, at den med fordel kan drikkes køleskabskold på terrassen. 85 point.

Weingut Jülg

2020 Rosé Trocken

Pris: 100 kr. v/ 6 fl., forhandler: Mr Ruby

Jülgs rosé har en smule mere bund og farve end de fleste landsmænds versioner. Det giver frugten mere pondus og tillige en let grøntkrydret signatur. Parfumeret næse pakket med skovbær, ymer, ribs og citronmelisse. Stadig let på tå, intensitet uden tyngde med en charmerende sødme i finalen, der balanceres af sprød, harmonisk frugtsyre og bittersøde tanniner. 90 point.

Weinhaus F. Keller

2019 Jeden Tag Saignée Rosé

Pris: 100 kr. v/ 3 fl., forhandler: Vinvärket

Halvgammel rosé med tre år på bagen, og det har taget toppen af den kulsyreprikkende spændstighed og har i stedet forlenet vinen med en afrundet harmoni og behersket, blød friskhed. Dufter af hybente, ribs og kærnemælk. Her er også blomst og gult æble underneden og citronkerne-bitterhed i finalen. 86 point.

Les Maîtres Vignerons de la Presqu’île de Saint-Tropez

2021 Le Rosé Bleu For Havet

Pris: 79,95 kr. v/ 6 fl., forhandler: Philipson Wine

Øko-rosé, der virkelig leverer varen, hvis man leder efter det saftige, læskende udtryk, som det moderne Provence står som stærk eksponent for. Frugtsyren er cool, næsen løftet og nærmest parfumeret. Bare aromaintens vin, stadig let på tå, pakket med stikkelsbær, ølgær, syren, papaya og passionsfrugt. Saltsmagende bitterhed retter finalen ind til højre og giver balance. Endnu et godt køb fra Provence. 89 point.

Domaine de Montcy

2020 Rozelle Cheverny Rosé

Pris: 130 kr. v/ 6 fl., forhandler: Vinova

Endnu en biodynamisk Loire-vin lavet i no nonsense-stil uden tilsætning af hverken gær eller enzymer og andet kunstigt stads, kun en lille smule svovl. Den er lavet på den umage trio pinot noir, gamay og malbec. Cool, urtet næse med masser af urtebolsje, slåenbær, pomeransmarmelade og en udtalt spicy, floral karakter. Smagen er fersk, florlet og funky; saftig tillige med levende syre, der balancerer en let bitterhed og en animerende sødme. Stilen vil utvivlsom dele vandene, vi er langt fra de moderne udgaver fra de sydfranske himmelstrøg, den er bare forfriskende anderledes, med glou glou-faktor nok til at holde på terrassen. Drik den gerne køleskabskold. Tre store stjerner. 88 point.

Château de Castillon

2021 Bandol Rosé

Pris: 99,95 kr., forhandler: MENY

Endnu en velskabt økorosé fra Bandol, den berømte appellation, der er berømt for de store, længelevende rødvine på mourvedre-druen. Denne har Bandols altid kraftfulde afsæt og intense frugtige charme. Lækker cremet, blød struktur, fin harmoni, fylde og friskhed her, fuld af sød grape, abrikos, skovbær, ølgær og bouquet garni. Blød og venlig rosé i en bredt appellerende rosé. 88 point.

Bernhard Koch

2019 Spätburgunder Rosé

Pris: 89 kr. v/ 3 fl., forhandler: Vinvärket

Velholdt fætter, der bærer sin alder med en vis ynde. Den har ikke mistet livskraften, her er stadig liv i kludene. Den har sit tyske ophav med sig i form af sit lette, aromatiske antrit, sprøde frugtsyre og let sitrende, cremede harmonier. Dufter af potpourri, melon og lyse, røde bær. Slutter let og flygtig af uden at gøren et uanstændigt væsen af sig. 87 point.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.