Nationalpark overdrager 130.000 kvm natur til Syddjurs Kommune – pris: 0 kroner
For at sikre naturen for eftertiden vil Nationalpark Mols Bjerge forære 130.000 kvm hede væk.
På den bynære hede langs Øervej syd for Ebeltoft kan man finde blomster som blåklokke og gul snerre, og måske støder man også på sommerfugle og firben.
Nationalpark Mols Bjerge købte den artsrige hede i 2018 og efter et længerevarende arbejde med at genoprette naturen, er området nu klar til at blive givet til Syddjurs Kommune. Kommunen overtager det 13 hektar store hedeareal – dvs. et område svarende til 26 fodboldbaner – ganske gratis mod lovning på, at den passer godt på naturen.
»Vi skal være med til at sikre naturen for eftertiden, og overdragelsen er et konkret eksempel på netop det,« siger nationalparkchef Birgitte Lamp i en pressemeddelelse.
Overdragelsen af heden finder sted den 12. oktober.
Skal sikre naturen fremadrettet
Ifølge loven kan nationalparker ikke eje jord. Men en nationalpark må godt købe jord for at gennemføre et naturgenopretningsprojekt og derefter give jorden videre til stat, kommune eller en naturfond. Og det er præcis det, som National Park Mols Bjerge har gjort.
Efter Nationalparken købte området for tre år siden, har man arbejdet med et naturprojekt med hegning, vanding, låger og naturpleje – blandt andet har man gennemført en rydning af fyr og gyvel.
»Det har været en lang men lykkelig proces, og vi er glade og trygge ved nu at kunne give arealet videre,« udtaler Birgitte Lamp.
Nu er heden så klar til at blive givet bort til Syddjurs Kommune, der til gengæld skal tage vare på arealets naturværdier, således at naturen sikres for eftertiden. Det vil først og fremmest foregå via lejlighedsvis afgræsning med heste og muligvis får.
Del af BiodiverCity-projekt
Interessen for heden syd for Ebeltoft stammer fra projektet Biodivercity, hvor Nationalpark Mols Bjerge og Syddjurs Kommune samarbejder om at skabe et langt sammenhængende bælte af blomster- og insektrig overdrevsnatur hele vejen fra Øer bag om Ebeltoft Centrum og til Egsmark.
Biodivercity er et af Danmark første og største bynatursprojekter, og de 13 hektar hede spiller en vigtig rolle i projektet, der i alt består af 130 hektar privat og offentlig ejede overdrevsarealer.
Heden er nemlig stor og har et højt naturindhold. Arealet blev besøgt af dygtige insektkendere under Biodivercity-projektet Hitjagt i sommeren 2020, hvor der endnu engang blev fundet sjældne insekter på arealet. På www.ebeltoftnatur.dk er der registreret hele 330 arter alene herfra.
På de 13 hektar hede forventer man som følge af projektet et øget naturindhold blandt andet som resultat af afgræsning, oplyser Nationalpark Mols Bjerge.
JP Aarhus