Stjær er med i opløbet som Årets Landsby

Kun tre landsbyer er nomineret i konkurrencen Årets Landsby. Stjær er én af dem.

Artiklens øverste billede
Nyeste initiativ i Stjær er et madpakkehus, som fortsat er under konstruktion. Foto: Jan Thøgersen

Stjær, en lille by nord for Skanderborg med knap 1.000 beboere, er i finalen i konkurrencen om at blive udnævnt til Årets Landsby.

Klima har i flere år været rammen om Stjærs arbejde med blandt andet bosætning, trivsel og skoleudvikling, og det var med til at sikre Stjær en finaleplads i årets konkurrence.

Grønne handleplaner med vilde havevandringer, samarbejde med Renosyd for affaldsreduktion, digital kirkekaffe og banko samt 35 km trampestier omkring Stjær og Storring. Listen over Stjærs miljø- og klimaaktiviteter og -tiltag i løbet af de sidste par år er lang.

I år har vi ledt efter en nytænkende landsby, der kan vise vejen for udvikling i landsbyer landet over.

Carsten Hansen, formand for bedømmelseskomitéen, Årets Landsby

Forleden havde byen så besøg af den bedømmelseskomité, der skal afgøre, hvem der i år bliver udnævnt til Årets Landsby. Beboerne i Stjær fik nogle timer til at overbevise komitéen om, at det lige nøjagtigt er deres by, der skal hædres i år.

Helene Simoni Thorup har i 15 år været bosat i Stjær, og hun stod for at styre bedømmelseskomitéen sikkert igennem præsentationen.

»Stjær har i løbet af den seneste årrække gennemgået en afgørende forvandling ved hjælp af samarbejde, opbakning, respekt og viden. Men vigtigst af alt, så gør vi noget, alle kan gøre,« siger Helene Simoni Thorup i en pressemeddelelse.

Grønne planer

Stjærs helt store satsning er projektet ”Grønne Handleplaner”, der fik bevilget knap 400.000 kr. fra Landdistriktspuljen. Da landet lukkede ned i foråret 2020, måtte Stjær imidlertid sadle lidt om i forhold til projekts betingelser, men det skulle vise sig at være held i uheld.

Som led i byens grønne udvikling er der blevet opsat ladestandere til elbiler ved brugsen i Stjær. For at vise denne side af byen frem var der arrangeret en elbil- og elcykelkortege gennem byen under bedømmelseskomitéens besøg i Stjær. Et par af landsbyens yngste elbilister deltog også. Foto: Cecilie D. Høj

De planlagte oplæg og foredrag om biodiversitet, affald, transport, ressourcer og energi blev gjort virtuelle og streamet fra forsamlingshuset med op til 5.000 visninger – et pænt stort antal, i betragtning af byens beskedne indbyggertal.

Energitjenesten har været inde over flere af indsatsområderne, herunder med besøg hos 50 familier, hvor familiens hverdagsliv blev gennemgået med henblik på at finde muligheder for forbedring – helt ned til elsparepærer, varmeanlæg, vinduer og bil.

Landsbyens synlige resultater er opstået i tæt dialog med borgere, med kommunen, nabolandsbyer og relevante aktører, forklarer borgerforeningsmedlem Hans Skjerning i pressemeddelelsen.

»Vi havde alle de samme spørgsmål, som andre har. Hvad batter egentlig noget, hvis vi skal gøre en forskel? Vi har ikke været bange for at søge hjælp. Vi har måttet erkende, at vi mangler viden på det her område, og den har vi søgt hos blandt andet Energitjenesten, Skanderborg Kommune med videre,« lyder det fra Hans Skjerning.

Stjær er én blandt tre finalister i konkurrencen Årets Landsby 2021. Ud over Stjær er Skovsgård i Jammerbugt Kommune og landsbyklyngen Broagerland i Sønderborg Kommune med i opløbet.

»I år har vi ledt efter en nytænkende landsby, der kan vise vejen for udvikling i landsbyer landet over,« hedder det i en udtalelse fra formanden for bedømmelseskomitéen, Carsten Hansen, der er tidligere minister for by, bolig og landdistrikter.

Næstformanden i Forenet Kredit, Michael Demsitz, som også er en del af bedømmelseskomitéen, udtaler:

»Evnen til at være kreativ og kunne tænke ud af boksen i en krisetid har i den grad gjort sig gældende for årets tre finalister.«

JP Aarhus

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.