Miljøminister inddraget i sag om oversvømmelse i Silkeborg

Den forhøjede vandstand i Gudenåen og risikoen for oversvømmelser i bl.a. Silkeborg når nu miljøministerens bord.

Artiklens øverste billede
Britta Møller og hendes mand har været igennem omfattende renovering, efter at Gudenåen forrige år gik over sine bredder. Nu er haven oversvømmet igen, og parret frygter, at vandet igen skal nå op til huset. Foto: Rikke Kjær Poulsen.

Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen er gået ind i sagen om såkaldt grødeskæring i Gudenåen, som han kalder principiel ifht. klimaforandringer og stigende vandstand i hele landet. Han har stillet ministeren ni spørgsmål som udløber af, at et flertal i Silkeborgs Klima- og Miljøudvalg imod forvaltningens anbefaling har besluttet, at der skal gennemføres såkaldt grødeskæring for anden gang i år.

Grødeskæringen er ifølge forvaltningen i Silkeborg ulovlig og vil ikke blive gennemført, lød meldingen før mødet i sidste uge, hvor politikerne alligevel valgte at beordre beskæring af vandplanterne. Sagen lokalt ligger nu på kommunaldirektørens bord, som, hvis hun nægter at sætte grødeskæringen i gang, overgår til Silkeborgs borgmester, Steen Vindum (V) til afgørelse.

Men det er gået for vidt, mener partifællen, transportordfører og folketingsmedlem Kristian Pihl Lorentzen, som mener, at hensynet til de grundejere, der får deres grund oversvømmet, bør veje tungere.

»Lodsejerne har et retskrav på, at der handles. Det har adskillige skiftende miljøministre skrevet til kommunerne. Det er jo derfor, vi har vandløbsregulativer og en vandløbslov. Men det er så efterhånden blevet fortolket sådan, at det ikke er nødvendigt at handle. De må tåle at vandet stiger, og de har tab. Og den præmis accepterer jeg ikke, så derfor går jeg ind i sagen med fuld musik.«

Han vil have ministeren til at sikre, at kommunerne lever op til ansvaret om at handle, hvis vandstanden resulterer i oversvømmelser, og så vil han have nogle klarere regler for vedligeholdelsen af vandløb.

»Kan ministeren bekræfte, at der ifølge dansk lovgivning og EU lovgivningen intet er til hinder for at slå grøde i Gudenåen to eller tre gange om året, hvis dette er nødvendigt for at undgå oversvømmelser og garantere lodsejernes retskrav?«. »Er det absurd at tale om ulovlig politisk beslutning, når ansvarlige byrådsmedlemmer og borgmesteren i Silkeborg Kommune griber til handling?« spørger han f.eks. i to af de ni spørgsmål, han tirsdag stillede miljøminister Lea Wermelin (S).

Balancen er tippet

Transportordføreren er fra Silkeborg og var tirsdag i området, hvor han ved selvsyn kunne konstatere, at f.eks. Trækstien, som han har gået på som barn, er oversvømmet.

I dag tillader loven kun at skære grøde én gang årligt af hensyn til naturen, tidligere i år dømte Miljø- og Fødevareklagenævnet borgmesterens beslutning om en ekstra grødeskæring sidste år for ulovlig, og senest er det i en rapport udarbejdet af Niras for Silkeborgs Klima og Miljøudvalg, konkluderet, at den truede natur i området vil tage skade ved endnu en grødeskæring. Men balancen mellem hensynet til lodsejerne og naturen er tippet, mener Kristian Pihl Lorentzen.

»Det er en slags nødværge og selvfølgelig ikke en varig løsning at grødeskære, men her og nu, er det det eneste fornuftige at gøre for at få vandstanden ned , for hvad sker der, hvis der kommer meget regn i efteråret. Så er vi samme sted for halvandet år siden med voldsomme oversvømmelser,« siger han og forklarer, at han vil gøre meget for at værne om naturen.

»Men jeg nægter at tro på, at de to hensyn ikke kan forenes. Og jeg nægter at tro på, at vi ødelægger dansk natur ved at slå en ekstra gang grøde, det er jo det indtryk man får, når man taler om ulovligheder og bøder osv. Og det er det, jeg vil have sat på plads landspolitisk og i lovgivningen, og i administrationen af hele regelsættet.«

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.