Politikere beder embedsmænd udføre ulovlig handling for at stoppe oversvømmelser ved Gudenåen

Borgmester Steen Vindum (V) i Silkeborg er klar til at gå rettens vej for at hjælpe indbyggerne langs Gudenåen.

Artiklens øverste billede
Britta Møller og hendes mand bor i Silkeborg lige ned til Gudenåen og har været igennem omfattende renovering, efter åen forrige år gik over sine bredder og ødelagde parrets underetage. Nu er haven oversvømmet igen, og parret frygter, hvad der sker, hvis vandet igen når huset. Foto. Rikke Kjær Poulsen.

Vandet i Gudenåen har aldrig stået så højt på dette tidspunkt af året, som det gør nu, og frygten er, at den høje vandstand skal føre oversvømmelser og massive ødelæggelser med sig til efteråret. Indbyggerne har længe råbt op for at få politikerne til at gribe ind med det eneste greb, alle ved hjælper med det samme: ekstra beskæring af vandplanter – såkaldt grødeskæring.

Torsdag valgte politikerne så at svare på råbet om hjælp. Et flertal i Silkeborgs Klima- og Miljøudvalg traf en historisk beslutning, da det stemte forslaget om grødeskæring igennem, selv om det af embedsværket er blevet karakteriseret som ulovligt.

Nu ligger sagen på kommunaldirektørens bord. Træffer hun beslutning om at gennemføre ordren, står hun med det retslige ansvar, og afviser hun, kommer beslutningen i sidste ende til at ligge hos borgmester Steen Vindum (V). Han er for grundtanken om en ekstra grødeskæring og sagde torsdag aften til TV2 Østjylland, at han håber på en domstolsafgørelse.

»Jeg håber bestemt ikke, at Natur- og Miljøstyrelsen eller et klagenævn skal ind og afgøre det her – det bør ske i en retssal. Det kan virke barsk, og det er jeg træt af, men sådan som det har udformet sig, er vi nok nødt til at gå dertil.«

Niras: Natur truet

Fem af syv udvalgsmedlemmer stemte torsdag for at gennemføre det ulovlige indgreb, selv om de netop havde fået præsenteret en rapport udarbejdet af Niras, som konkluderede, at den truede natur i området dermed vil tage skade.

Som force majeure og »et forsøg på at råbe nogen op« forklarer udvalgets næstformand, Flemming Heiberg (V), sin beslutning om at stemme for at beordre øjeblikkelig grødeskæring.

»Der er så store samfundsmæssige interesser i det, som jeg synes bør veje tungere end miljøhensyn,« siger han og forklarer, at der ud over oversvømmelsesrisikoen for privatboliger også f.eks. er risiko for, at Viborgbroen, som forbinder det nordlige og sydlige Silkeborg, bliver oversvømmet, så trafikken bryder sammen.

»Det er jo ikke, fordi jeg ikke vil passe på vandplanter osv., men sådan som det er nu, vejer hensynet til vandplanter højere end samfundsinteresser og træer langs åen, der dør pga. den høje vandstand. Det kan ikke passe.«

»Beskæmmende«

Formanden for udvalget, Claus Løwe Klostergård (SF), er dybt uenig og stemte da også som den ene af to i udvalget imod.

Han kalder det »beskæmmende«, at flertallet »blæser højt og flot på, at naturen tager skade«.

Han peger på, at der var mange andre tiltag og mere bæredygtige løsninger, man kunne have taget fat på i stedet for at ty til ulovligheder. Der skal udarbejdes et nyt regulativ for, hvordan man må agere i området, og der ligger en helhedsplan for Gudenåen, hvis forslag til initiativer står for at skulle udmøntes.

»Jeg kan konstatere, at vi har forskellige syn på, hvordan det skal løses. Sådan er det i politik. Men at man tyr til smådesperate løsninger, er ærgerligt. Jeg har brugt det meste af min tid som formand for udvalget på at fremme naturen, så jeg synes, det er enormt ærgerligt, at vi nu begynder at ødelægge den.«

Christiansborg og EU

I rapporten, der blev udarbejdet i al hast, efter at Teknik- og Miljøudvalget ugen forinden besluttede at igangsætte den nødvendige sagsbehandling forud for grødeskæringen, fastslog Niras, at det ikke kan afvises, at naturen vil tage skade, men at der er et behov for en såkaldt habitatskonsekvensvurdering.

»Det tager endnu længere tid, og så er byen oversvømmet inden,« siger Flemming Heiberg, der håber, at der snart bliver skåret grøde, men egentlig tvivler på det.

Han sætter sin lid til, at politikerne på Christiansborg og i EU vil gå ind i sagen.

»Problemet er, at vi ikke har andet at gøre. Jeg ser heller ikke grødeskæring som den evige og saliggørende løsning, men den helhedsplan for Gudenåen, vi har i gang med vandopmagasinering osv., hjælper ikke i år. Det går for langsomt, og grødeskæring er det eneste håndtag, vi kan trække på.«

Nu ligger beslutningen hos kommunaldirektør Lone Byskov, som Jyllands-Posten forgæves har forsøgt at træffe. Hun meddeler dog, at hun på nuværende tidspunkt ingen kommentarer har til sagen.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.