Borgmester tager kontroversielt valg og peger på Papirtårnet som Silkeborg Kommunes vartegn

Silkeborgs første højhus, Papirtårnet, har kun eksisteret i et år, men alligevel peger borgmester Steen Vindum (V) på højhuset som kommunens vartegn. En af tårnets beboere er enig, mens et lokalt par kalder det »en eller anden klods, de færreste synes er pæn«.

Artiklens øverste billede
I Silkeborg mener borgmester Steen Vindum (V), at Papirtårnet er kommunens vartegn. Det er et valg, der deler vandene. Foto: Søren Vendelbo

Det har kun stået færdigt et lille år, men alligevel er Silkeborgs eneste højhus, Papirhuset, blevet byens og kommunens nye vartegn. Det mener borgmester Steen Vindum (V).

Silkeborg har egentlig flere vartegn, f.eks. Hjejlen og Danmarks smukkeste motorvej, men skal han pege på ét enkelt, er det altså det nybyggede Papirtårn, hvis navn rækker tilbage til den visionære trykker Michael Drewsen, der anlagde sin papirfabrik ved Gudenå og har haft en stor indflydelse på Silkeborg. I skitseringen af Papirtårnet har arkitekterne da også forsøgt at bygge bro mellem fortidens sjæl og atmosfære og fremtidens moderne liv.

»Papirtårnet er et nyt, meget fysisk og synligt symbol på den positive udvikling, som hele Silkeborg Kommune er inde i,« forklarer borgmesteren og oplister Danmarks Outdoor Hovedstad, friluftsliv og et rigt kulturliv.

Der er to kikkerter på toppen af Papirtårnet. Herfra kan man iagttage byen og den omkringliggende natur. Foto: Søren Vendelbo

»Der er et fornuftigt velfærdsniveau, der er befolkningsvækst i næsten alle lokalområder, byggeboom og udstykning af byggegrunde og erhvervsområder rundt i hele kommunen, erhvervslivet har det godt, og på 10 år er erhvervsklimaet forbedret fra at være blandt de dårligste i Danmark til at ligge i top-10.«

En udvikling, som det nye Papirtårn er et synligt symbol på.

»Desuden står Papirtårnet lige mellem Silkeborgs første dåbsattest, Silkeborg Slot fra 1385, og den anden dåbsattest, Papirfabrikken fra 1845, som Silkeborg by hurtigt voksede op rundt omkring.«

Udsigt over kultur og natur

Tanja Lund Evers står på Papirtårnets tagterrasse. Herfra kan man både se skovene, søerne og størstedelen af Silkeborg midtby. I dette øjeblik er Hjejlen ved at lægge fra land. Tanja Lund Evers er daglig leder af Papirmuseet, som ofte afholder guidede ture, hvor folk kan få adgang til Papirtårnets tagterrasse. Her kan man udover at nyde udsigten også læse skilte med informationer om diverse silkeborgensiske ikoner, lige fra Michael Drewsen til Museum Jorn.

På toppen af Silkeborg Kommunes nye vartegn, Papirtårnet, kan man bl.a. læse om Silkeborgs historie og mange af byens andre attraktioner. Foto: Søren Vendelbo

Turene er yderst populære og, der er derfor fuldt booket i den nærmeste fremtid. Tanja Lund Evers mener, at der er mange andre gode bud på vartegn for Silkeborg Kommune, men hun kan dog godt se logikken i at pege på Papirtårnet.

»Det er nok de færreste, som ville pege på Papirtårnet, hvis de kun måtte vælge ét vartegn. Men man kan sige, at udsigten fra tårnet samler kommunens andre vartegn. Man har både udsigt over kultur og natur. Og så er det jo nok det mest synlige vartegn. Man kan se det fra så mange forskellige steder,« siger hun.

Tanja Lund Evers, daglig leder af Papirmuseet, oplever så stor efterspørgsel på at komme op i Papirtårnet, at hendes guidede ture er fuldt bookede langt ud i fremtiden. Foto: Søren Vendelbo

Tagterrassen ligger på 23. etage – egentlig ligger den på etage nummer 22, da bygningen ikke har en 13. etage – og resten af de mange etager består af private boliger.

Når jeg tænker på Silkeborg, tænker jeg absolut ikke på den der. Den gør ikke noget godt for Silkeborg

Kristian Rolle, født og opvokset i Silkeborg, bor i dag i Them

Langt fra alt, men tæt på alt

På 7. etage bor Erik Qvist, som sidder i bestyrelsen for Papirtårnets ejerforening. Det er hans erfaring, at samtlige beboere er rigtig glade for at bo i tårnet. Det er han i hvert fald selv.

»På dørmåtten i entreen, står der ”Langt fra alt, men tæt på alt”. Det passer meget godt. Vi har 800 meter til torvet, men alligevel er vi trukket lidt væk fra det hele. Der er ingen støj. Man bor tæt på, men når man er oppe i sin lejlighed føler man, at man er på god afstand,« siger Erik Qvist.

Erik Qvist sidder i bestyrelsen for Papirtårnets ejerforening, og er utroligt glad for at bo i tårnet, som borgmester Steen Vindum (V) har udpeget som Silkeborg Kommunes vartegn. Foto: Søren Vendelbo

Han lægger ikke skjul på, at der under opførelsen var en del folkelig modstand mod tårnet.

»Men nu når det står færdigt, og der er blevet pænt rundt om bygningen, så hører jeg aldrig noget længere. Når jeg taler med folk nu, synes de egentlig, det ser rigtig fint ud,« siger han og tilføjer:

»Der vil altid være lidt ballade, for man kan ikke gøre alle tilfredse. Men udvikling kræver, at man flytter grænser, og det her er at flytte en grænse i Silkeborg.«

Erik Qvist mener, at der er mange bud på vartegn for Silkeborg Kommune, men ifølge ham er Papirtårnet et af de oplagte.

»Det er jo en markant bygning i bybilledet. Det er måske store ord at sige ikonisk, men den kan jo ses på lang afstand. Når vi kommer kørende, kan vi se Papirtårnet fra mange kilometers afstand og tænke, ”nu kan vi se hjem”. Det er lidt fedt. Folk bliver imponerede, når de kommer op og ser udsigten. Du kan se hele byen og alle kulturinstitutioner, og du kan følge Gudenåen,« siger han.

Bliver spillet Matador

»Har han virkelig sagt det?« udbryder Sofia Pedersen og kigger forundret op, da hun får at vide, at borgmester Steen Vindum har peget på Papirtårnet som Silkeborg Kommunes vartegn. Hun sidder foroverbøjet og får styr på oppakningen i den kano, som hun lige nu er på en tredages tur i med sin kæreste Kristian Rolle.

Parret bor i Them lige uden for Silkeborg. Lige nu gør de holdt ved kammerslusen tæt ved Hjejlen.

Sådan noget som Papirfabrikken og området her omkring Hjejlen, det er meget mere Silkeborg. Det er det som er på plakaterne. Det kommer den klods der aldrig,« siger Kristian Rolle om Papirtårnet i Silkeborg. Foto: Søren Vendelbo

I deres optik er Papirtårnet ikke kommunens vartegn.

»Vi har jo et ikon som Hjejlen, som alle kender til. Så er det jo de 1000 søers by, og vi har alle skovene. Det med at være Danmarks Outdoor Hovedstad passer bedre på byens fortælling, end en eller anden klods, de færreste synes er pæn. Jeg er ikke stødt på nogen, som synes, den er pæn eller gavnlig. Sådan noget som Papirfabrikken og området her omkring Hjejlen, det er meget mere Silkeborg. Det er det, som er på plakaterne. Det kommer den klods der aldrig,« siger Kristian Rolle og nikker i retning af Papirtårnet, hvis øverste etager kan skimtes fra kammerslusen.

Papirtårnet kan ses på lang afstand. Bl.a. fra havnen omkring en af kommunens andre vartegn, Hjejlen, og de andre både. Foto: Søren Vendelbo

»Når jeg tænker på Silkeborg, tænker jeg absolut ikke på den der. Den gør ikke noget godt for Silkeborg,« fortsætter han.

Han mener, at opførelsen af Papirtårnet peger ind i en generel tendens.

»Man kan føle, at der bliver spillet Matador. Det handler bare om at bygge hoteller på Rådhuspladsen. Silkeborg mister noget charme, med alle de klodser der skal sættes op alle steder. Det er en by med mange gamle bygninger, men de forsvinder stille og roligt, og så skyder der sådan noget op i stedet for. Det er modernisering. Sådan er det jo. Men det er ikke pænt,« siger han.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.