• Artiklen opdateres

Få overblikket: Sådan gik det i de østjyske kommuner uden for Aarhus

Der har været udskiftning i borgmesterstolene hen over natten. Her er overblikket over, hvordan valget gik i de østjyske kommuner uden for Aarhus.

Artiklens øverste billede


Skanderborg

Socialdemokratiet er stadig med afstand det største parti i Skanderborg og Frands Fischer (S) kunne da også kort tid efter midnat konstatere, at han stadig er borgmester.

Partiet fik et tilbageslag som i mange andre kommuner, og mister et sæde i byrådet, men borgmesteren kan med opbakning fra Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet altså iføre sig borgmesterkæden endnu fire år. De fire sidstnævnte partier gik alle en smule frem med undtagelse af Alternativet, men ikke overraskende sikrede Konservative sig markant fremgang, ligesom det er tilfældet i det meste af landet.

Der ligger i skrivende stund kun en foreløbig konstitueringsaftale, som skal færdiggøres onsdag. Frands Fischer meddelte tirsdag aften til Lokalavisen, at partierne ønsker en så bred konstituering som muligt, så de borgerlige partier skal også med.

Silkeborg

Helle Gade (S) kan i det nye år iføre sig borgmesterkæden i Silkeborg. Det stod klart tirsdag nat efter lange forhandlinger. Radikale Venstre, SF og Enhedslisten står bag den nye borgmester og sikrer dermed et flertal på de gyldne 16 mandater.

Helle Gade er meget tilfreds med resultatet og synes, at der har været gode forhandlinger:

»Jeg er selvfølgelig glad og stolt, men også ydmyg. Vi har haft nogle gode forhandlinger, hvor vi har haft fokus på, hvad der er til største gavn. Så generelt har det været en god debat.«

Socialdemokratiet gik kun marginalt tilbage i Silkeborg og beholdt således sine 10 mandater byrådet. SF fastholdt sine to, ligesom Enhedslisten, mens Radikale Venstre kunne glæde sig over fremgang på et mandat.

I løbet af onsdag bliver de borgerlige partier indkaldt til forhandlinger i håbet om at kunne lave en bred konstituering. Også i Silkeborg kunne Konservative fejre fremgang – partiet sikrer sig yderligere fem pladser i byrådssalen.

Odder

Odder er stadig en ”venstre-højborg”, i og med partiet stadig er det største i kommunen, der står ud som eneste blå i Østjylland. Men med en tilbagegang på over 7 procentpoint og fremgang til den røde blok ledt an af Enhedslisten og Radikale Venstre kunne Lone Jakobi (S) samle et flertal, og tirsdag nat blev hun udnævnt som ny borgmester i kommunen, mens (V) og De Konservative fortrak.

Lone Jakobi fik 1.046 personlige stemmer og er glad for at kunne fravriste Venstre borgmesterposten. Hun ser frem til at arbejde for kommunens borgere:

»Jeg er jo glad og tilfreds med den aftale, vi har indgået, og derudover er det en stor og vigtig post, som jeg overtager, og som jeg ser meget frem til. Jeg har en klar forventning om at samarbejdet i byrådet bliver godt, for sådan har det altid været i Odder. Vi har også haft en god og ordentlig valgkamp, så traditionen for ordentlighed vil jeg lægge mig i selen for, at vi fastholder. Og grundlæggende er vi jo enige om at arbejde for borgernes bedste.«

Ligesom på landsplan kunne Konservative i Odder også juble over fremgang. Det var dog ikke nok til at blive en del af aftalen, som den røde blok arbejdede på natten til onsdag.

Også Enhedslisten fik fremgang og partiets spidskandidat Ditte-Marie Thejsen gik frem fra 552 personlige stemmer i 2017 til 736.

»Jeg er overrasket og stolt. Det havde jeg ikke regnet med. Der er nogle store personligheder, som jeg forventede ville få et godt valg, så jeg regnede faktisk med at rykke lidt ned ad listen,« fortæller Ditte-Marie Thejsen.

Topscorer i Odder Kommune blev nuværende borgmester Uffe Jensen med 2.265 personlige stemmer. Det var dog ikke nok til at fastholde magten.

»Jeg havde en god fornemmelse op til valgdagen. Jeg troede på, at jeg kunne forlænge aftalen med borgerne, så jeg kunne komme til at sidde i 12 år, som ville have været historisk. Sådan skulle det dog ikke være.«

»Jeg er stolt af de mange beslutninger, som vi i byrådet har truffet overvejende i enighed, men jeg respekterer vælgernes afgørelse, og at der kunne laves en aftale uden om mig,« siger Uffe Jensen.

Flere poster i byrådet er fordelt. Den radikale Kresten Bjerre bliver formand for Miljø- Teknik- og Klimaudvalget. Ditte-Marie Thejsen bliver formand for Børn og Unge. Marianne Hundebøll (SF) bliver formand for udvalget for Kultur, Fritid og Borgerinddragelse. Ved redaktionens slutning var der ikke meldt noget ud om, hvem der skal være formand for udvalget for Social, Sundhed og Arbejdsmarked. Der er heller ikke sat navn på formanden for Økonomi- og Erhvervsudvalget, men det plejer dog at være borgmesteren, som sætter sig for bordenden her.


Favrskov

I Favrskov fik Socialdemokratiet en vælgerlussing og taber udover to pladser i byrådet også det røde flertal i byrådet. Partiet er dog stadig det største, og ifølge Lokalavisen håbede borgmester Nils Borring (S) også at kunne fortsætte. I skrivende stund er der ikke en afklaring på, hvem der bliver borgmester. Det bliver op til Det Konservative Folkeparti, der blev nattens store vinder i Favrskov og sikrede sig yderligere fire pladser i byrådet og et blåt flertal. Partiet har hele natten har siddet i forhandlinger. Blandt andet med Venstre, der mistede de fire mandater K vandt.

Nils Borring virker til at have opgivet håbet i løbet af dagen, da han til TV2 Østjylland udtaler:

»Det lyder til, på det jeg hører, at Konservative med den fremgang de har haft, selv vil tage den post.«

Til aften blev det officielt. De Konservatives Lars Storgaard får borgmesterposten.

Syddjurs

Borgmester Ole Bollesen (S) meddelt, at han ikke stillede op, men her er det lykkedes at holde borgmesterposten på Socialdemokratiske hænder. Michael Stegger (S) bliver ny borgmester i Syddjurs, og Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Nye Borgerlige står bag en konstitueringsaftale, som sikrer første viceborgmesterposten til Venstre og anden viceborgmesterposten til Radikale.

Micheal Stegger (S) er tilfreds med udfaldet af valget på trods af en smule tilbagegang:

»Vi går 125 stemmer tilbage, men når man ser fordelingen på landsplan, så er vi meget tilfredse. Før valget tænkte jeg, at vi ville gå frem, men sådan gik det ikke. Vi beholder trods alt stadig syv pladser i byrådet og borgmesterposten. Under forhandlingerne var mit største mål at få alle syv partier med i aftalen, og det lykkedes. Så det er jeg ret stolt af.«

Borgmesterkandidat og tidligere første viceborgmester, Claus Wistoft (V), ser både nederlag og glæder i valgets resultat:

»Man er altid lidt træt, når ens parti går tilbage. Omvendt glæder det, at vi flyttede et mandat fra rød blok til blå blok. Vi havde troet, at vi kunne flytte to. Det lykkedes ikke. Men vores indstilling er, at vi går konstruktivt ind i samarbejdet og laver brede aftaler. Det handler jo om borgernes ve og vel.«

I aftalen fordeles formandsposterne i udvalgene således:

Formand for udvalget for Familie- Børn og Læring bliver Kirstine Bille (SF).

Formanden for udvalget for Sundhed og Ældre udpeges af Venstre.

Formanden i udvalget for Plan, Udvikling og Erhverv udpeges af Konservative.

Formanden i udvalget for Natur, Teknik og Miljø bliver Kim Lykke Jensen (SF).

Formand for udvalget for Social og Beskæftigelse udpeges af Konservative.

Formand for udvalget for Kultur, Fritid og Landdistrikter bliver Heine Skovbak Iversen (Radikale).

Formand Børn- og Ungeudvalget bliver Michael Aakjær (S).

Kirstine Bille (SF) er meget tilfreds med de to udvalgsposter, som SF har fået i forhandlingerne:

»Jeg er skuffet, fordi vi går tilbage. Jeg havde forventet lidt fremgang. Tilgengæld er jeg meget tilfreds med, at vi beholder to udvalgsformandsposter og pladser i de fleste udvalg. Så når vi gik tilbage, var det nok det bedste.«

Norddjurs

Jan Petersen (S) var borgmester, men med en syngende vælgerlussing og tilbagegang på to mandater og fremgang til Konservative lykkedes det efter det meste af en nats forhandlinger at samle blå blok, som peger på Kasper Bjerregaard (V) som ny borgmester i Norddjurs Kommune.

Jan Petersen håber på et bredt samarbejde på trods af tilbagegang:

»Man kan sige to ting om valgresultatet. Det var en lussing til Socialdemokratiet, og det kan man ikke se sig udenom. Og så skal vi jo videre herfra. Vi er stadig det største parti og størst på flest valgsteder. Så jeg håber på det bedste, og jeg håber på et godt, bredt samarbejde. Vi går konstruktivt ind til det.«

Venstre gik også et mandat tilbage, men fremgangen til De Konservative, Nye Borgerlige og Liberal Alliance i sammenhæng med tilbagegang for S betød altså, at det ikke lykkedes Jan Petersen at skabe et bredt samarbejde med de borgerlige partier, og tidligt onsdag morgen kunne de borgerlige partier præsentere en aftale, hvori de peger på Kasper Bjerregaard som ny borgmester.

Kasper Bjerregaard udtrykker glæde for valgresultatet:

»Jeg er super glad for et borgerligt flertal. Det er jo helt nyt i Norddjurs Kommune, så det er jeg meget tilfreds med. Og det er jo nogle flotte resultater, der er rundtomkring i den borgerlige lejr. Vi håber stadig på et bredt samarbejde. I dag har vi sendt et tilbud til den røde side om at være med i bred konstituering. Alle partier i den blå lejr håber, at de tager imod det tilbud, så vi kan få et godt samarbejde på tværs af partierne, for det har vi tradition for.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.