Drømmen om et kommunalt finansieret trinbræt til Laurbjerg smuldrer

Transportministeren har meddelt, at der ikke er opbakning i Folketinget til, at toget skal standse i Laurbjerg, selv om kommunen selv finansierer stationen.

Artiklens øverste billede
Toget kommer alligevel ikke til at standse i Laurbjerg. Foto: Kasper Heden Andersen

Års kamp lokalt for at få genåbnet stationen i Laurbjerg i Favrskov er igen stødt ind i overmagten i form af transportminister Benny Engelbrecht, der har meddelt, at der ikke er tilslutning i Folketinget til en genåbning af Laurbjerg Station på statens jernbanenet.

Birgit Liin (V), borgmesterkandidat i Favrskov, har længe kæmpet for stationen og forsøgte da også at finde muligheder i afslaget, men tilsyneladende forgæves. Et flertal i byrådet ventes inden udgangen af august at stemme for at sætte projektet i ro.

»Kafkaske dimensioner«

Genåbningen af stationen i Laurbjerg, der har ca. 1.000 indbyggere, er af et byrådsmedlem i Favrskov blevet kaldt en »vanvittig historie af kafkaske dimensioner«, og arbejdet for at få toget til at standse i byen går da også mere end et årti tilbage og begyndte allerede inden kommunesammenlægningen i 2007.

Venstres borgmesterkandidat, Birgit Liin, der bor i Laurbjerg, gik ind kampen i 2012 og har siden været en af de stærkeste stemmer for stationen politisk.

I 2019 troede mange, at kampen var vundet, da den daværende regering meldte ud, at stationen skulle åbne. Men så trådte Dansk Folkeparti ud af Togfonden og ”Aftale om bedre og billigere trafik”, og så lød meldingen, at det lave antal passagerer, der forventedes at bruge station, ikke kunne retfærdiggøre anlægsomkostningen og de gener, den længere rejsetid ville give andre passagerer.

Siden tilkendegav byrådet, at kommunen selv ville finansiere stationen, og så sent som i februar i år blev der afsat 750.000 kr. til at undersøge økonomien bag. Men i sommeren indløb svar fra transportministeren på en række spørgsmål, som borgmester Nils Borring (S) har stillet, og det er meddelelsen om, at der ikke er politisk tilslutning til genåbningen, som mere eller mindre endegyldigt afliver muligheden for at etablere et trinbræt.

Op til vælgerne

Venstres transportordfører i Folketinget, Kristian Pihl Lorentzen, har på opfordring af partikollegaen Birgit Liin spurgt ind til, om det er ensbetydende med, at et flertal i Folketinget modsætter sig, at Favrskov Kommune selv kan anlægge en station, og om både Enhedslisten, SF og Radikale Venstre har modsat sig det.

Ifølge Birgit Liin har transportministerens svar om, at der »samlet set ikke er tilslutning til den af kommunen ønskede genåbning af Laurbjerg Station på statens jernbanenet«, ikke gjort dem meget klogere.

»Han svarer ikke på, om der er politisk flertal imod stationen, men gentager bare sin uklare formulering om, at der samlet set ikke er opbakning. Hvad betyder det?« spørger hun, men konkluderer, at der er behov for en såkaldt anden flertalskonstellation – først ved et kommunalvalg og siden et folketingsvalg – hvis Laurbjerg Station skal blive til noget.

»Men man må jo være realistisk i forhold til fremtidsudsigterne, og vi må sikre en forbedret infrastruktur i området. Så man er nødt til at komme med bud på, hvad der så skal til for at sikre den udvikling, som et trinbræt ville have givet, og det går jeg ud fra, at flertallet har et bud på,« siger hun og peger selv på en forbedret busbetjening til byer som Laurbjerg.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.