Privatisering af veje viser Socialdemokratiets sande tilgang til borgerinddragelse

Partiet henholder sig bare til en beslutning, som blev truffet bag rådhusets tykke mure helt tilbage i 2014, og man er ikke interesseret i at lytte til aarhusianernes bekymringer.

Lige op til sommerferien skriver den socialdemokratiske duo i Teknisk Udvalg, Jesper Kjeldsen og Steffen Wich, her i JP Aarhus, at Venstre og Dansk Folkeparti har forsøgt at lægge et politisk røgslør ud i forhold til en byrådsbeslutning om privatisering af en række kommunale veje.

Vores dagsorden har naturligvis ikke været at lave politisk spin. Den slags lader vi Socialdemokratiet om. Vores dagsorden har fra start til slut været at lytte til de mange bekymrede grundejere, som de kommende år står over for at få deres veje privatiseret.

Beslutningen om privatiseringen af vejene blev egentlig taget helt tilbage i 2014 på et lukket forhandlingsmøde på rådhuset – længe før nogen aarhusianere fik muligheden for at give deres mening til kende om projektet.

Vi og andre i byrådet har haft et ønske om at ændre på den beslutning efter at have hørt fra rigtig mange bekymrede grundejere. Men det ønske har der ikke været opbakning til fra blandt andet Socialdemokratiets side. Det må vi jo respektere som en del af et budgetforlig.

Men det betyder ikke, at vi ikke kan gøre mere for at hjælpe de berørte grundejere. Derfor skulle byrådet blandt andet stemme om et forslag om, at kommunen hæfter for vejenes tilstand de kommende 10 år.

I disse tider er det selvfølgelig ikke så overraskende, at Socialdemokratiet ikke tager lovgivning så alvorligt, men man kunne jo godt gøre en indsats.

Det ønske var Socialdemokratiet og et flertal i byrådet desværre heller ikke med på.

De mange aarhusianske grundejere, som vi har hørt fra, har gjort indtryk på os i Venstre og Dansk Folkeparti, og derfor har det også været en svær sag for os. Det står jo i skærende kontrast til Socialdemokratiet, som nærmest tiltrådte privatiseringen med pomp og pragt.

Den socialdemokratiske duo skriver i sit indlæg, at pengene fra privatiseringen allerede er brugt. Med den kommentar henviser de til, at privatiseringen forventes at indbringe ca. 10 mio. kr., som kommunen ikke længere skal bruge på de pågældende veje. Men det er jo ganske enkelt ikke rigtigt, at pengene er brugt. Privatiseringen er ikke sket endnu, og besparelsen er derfor ikke tjent hjem.

At Socialdemokratiet har så meget fokus på økonomien, er i øvrigt ildevarslende for vores lokaldemokrati. Det fremgår nemlig ret klart af lovgivningen, at man ikke må iværksætte privatiseringer af veje med udgangspunkt i økonomien. I disse tider er det selvfølgelig ikke så overraskende, at Socialdemokratiet ikke tager lovgivning så alvorligt, men man kunne jo godt gøre en indsats.

Hele projektet med privatiseringen af vejene viser i vores optik Socialdemokratiets sande tilgang til borgerinddragelse.

Partiet henholder sig bare til en beslutning, som blev truffet bag rådhusets tykke mure helt tilbage i 2014, og man er ikke interesseret i at lytte til aarhusianernes bekymringer. Og ikke nok med det, så stod Socialdemokratiet i byrådssalen fast på et krav om, at kommende privatiseringer af 800 veje ikke skal forbi byrådets bord.

For os i Venstre og Dansk Folkeparti er det ellers en selvfølgelighed, at byrådets medlemmer naturligvis skal stå til ansvar for beslutningen om privatiseringer. Vi ønsker også, at berørte grundejere for kommende privatiseringer selvfølgelig skal have mulighed for at få prøvet deres sag foran os politikere i Teknisk Udvalg.

Men beslutningskompetencen for at beslutte kommende privatiseringer blev til byrådsmødet af et stort flertal givet til embedsmændene i Teknik og Miljø, som fremover kan træffe beslutningen rent administrativt og uden byrådets godkendelse.

Det er der ikke meget borgerinddragelse over og afslører blot endnu engang, at Socialdemokratiets flotte ord om borgerinddragelse ikke har megen hold i virkeligheden.

I Dansk Folkeparti og Venstre har vi en markant anden tilgang til det. Vi sætter handling bag ordene, lytter til aarhusianerne og agerer på baggrund af det.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.