Flere folkeafstemninger for et bedre demokrati

Borgmesteren gik på gaden for et ja til afskaffelsen af forsvarsforbeholdet. Hvorfor får vi ikke en folkeafstemning om havneudvidelsen?

Artiklens øverste billede
Aarhusianerne skal have mere direkte indflydelse på store beslutninger for by og kommune gennem folkeafstemninger, mener Jakob Søgaard Clausen. Her stemmes om afskaffelsen af Danmarks forsvarsforbehold. Arkivfoto: Mads Andreas Frost

Hver gang danskerne går til stemmeurnerne, bliver vi mindet om, hvilket fantastisk demokrati vi har i Danmark. Jeg vil påstå, at vi har verdens bedste. Men derfor kan det godt blive endnu bedre.

På valgdagen er byrådets medlemmer at finde på valgsteder over hele kommunen. Som valgstyreformænd styrer vi formelt set slagets gang på valgstedet. Jeg var selv valgstyreformand i Vejlby-Risskov Hallen. Onsdag den 1. juni var en festdag, også selv om resultatet ikke blev det, jeg havde kæmpet for. Men på valgstedet er der altid en særlig stemning. Her mødes vi på kryds og tværs. Ung som gammel. Rig som fattig. Alle er vi lige, når vi sætter vores kryds. Ved folkeafstemningen tog danskerne magten og fik afgørende indflydelse på vores forsvarspolitik de kommende år. Det er kun godt.

Men folkeafstemninger er imidlertid sjældne begivenheder i Danmark.

De fleste partier i Folketinget har tidligere haft det svært med folkeafstemninger, fordi danskerne, når de blev spurgt, har villet noget andet end Folketingets partier, når det har handlet om EU-spørgsmål. Det har vi set med både euroafstemningen og afstemningen om retsforbeholdet. Begge gange sagde danskerne pænt nej tak.

Denne gang blev det så et stort ja tak. Det har vi den største respekt for i Dansk Folkeparti. Det viser, at danskerne godt kan tage stilling. At vi godt kan træffe store valg, som folkeafstemninger er et udtryk for. Og derfor skal vi selvfølgelig afholde flere folkeafstemninger i fremtiden. Både nationalt, men bestemt også lokalt her i Aarhus.

Aarhusianerne skal have mere direkte indflydelse på store beslutninger for vores by og kommune. Vi mener ikke, det er tilstrækkeligt, at de kun får magt hvert fjerde år.

Konkret er det selvfølgelig oplagt at starte med en folkeafstemning om den massive udvidelse af Aarhus Havn ud i bugten, som et flertal i byrådet ser ud til at ville gennemtrumfe.

Mens borgmester Jacob Bundsgaard gladeligt gik på gaden med Mette Frederiksen og kæmpede for et ja til afskaffelsen af forsvarsforbeholdet, så har borgmesteren allerede afvist, at en folkeafstemning om havneudvidelsen kan komme på tale.

Den slags er åbenbart for komplekst for aarhusianerne at tage stilling til. Modsat den netop overståede folkeafstemning om, hvorvidt Danmark skal deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar ved at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet, som åbenbart lå lige til højrebenet.

Tiderne udvikler sig, og det bør demokratiet også. Derfor er på tide, at aarhusianerne langt oftere bliver spurgt ved folkeafstemninger om vigtige emner for vores kommune.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.