Aarhus Ø – derfor er de ”vandvittige” byggerier logiske

Når man overvejer fordelene bag højhusene, er der gode argumenter for deres eksistens.

Nybyggerierne ved Aarhus Ø har i årevis fået kritik for de højtstående bygninger, som i manges øjne er en uklædelig del af Aarhus. Med Lighthouse snarligt færdigt er det tid til overvejelser og refleksioner over Aarhus Ø’s moderne byggeprojekt. For kritik af den nye bydel har der været rigeligt af, men når man overvejer fordelene bag højhusene, er der gode argumenter for deres eksistens.

En væsentlig fordel, som der ikke bliver lagt nok fokus på i debatten, er de miljøfordele, højhuse indebærer. Det er betydeligt bedre for klimaet at bygge lodret end vandret. Bare forestil dig Lighthouse spredt ud i vandret tilstand. Hvor mange marker eller fodboldbaner måtte et sådant byggeri optage? Hvilket, hvis det blev bygget på natur, ville gå ud over biodiversiteten. Hvis ikke ville bygningerne sprede sig så langt ud over Aarhus, at fremtidige byggerier vil være nødsaget til at blive placeret i naturen, da Aarhus er i pulserende udvikling og en attraktiv by at bosætte sig i. Spredning af bygninger som højhusene ville også forsage længere transporttid, da der geografisk set ville komme længere afstand mellem job og hjem. Igen bliver klimaet udfordret af dette, med CO2-udledningen af brændstof, men det bliver da også mere besværligt for den almindelige aarhusianer.

For en flad udligning af højhuse på tværs af Aarhus vil på længere sigt medføre en utrolig lang transporttid. På den måde kan Aarhus udvikle sig som en by, der mister sammenhængskraften, hvor det vil tage alt for lang tid bare at komme ind til centrum. Så kunne man lige såvel bo i provinsbyerne til en markant billigere pris og stadigvæk nyde godt af byen. Hvilket Aarhus ikke vil drage lige så stor fordel af.

En anden mulighed fremfor alt for høje byggerier for at få plads til alle lejlighedskomplekserne i Aarhus vil være at tilbygge havnen tilsvarende Lynetteholm i København. Dette behøves næsten ikke kommenteres. Sådan et projekt viser, hvor komplekst det vil være at opføre – lige fra økonomi til miljø. Sådan en løsning kræver altså markant flere ressourcer og planlægning, hvilket kan blive utroligt dyrt.

Det stærkeste modargument, Aarhus Ø møder, er uden tvivl, at arkitekturen er smagløs, grå og bare ucharmerende kedelige betonklodser. Det er et mere normativt og subjektiv argument imod Aarhus Ø. Men arkitekturen på Aarhus Ø viser sig utrolig livlig og som et nyt pust i mine øjne. Den afspejler, hvor moderne en by Aarhus udvikler sig til. Det er udarbejdet som et samlet projekt i Aarhus Ø, hvilket betyder, at resten af byen som sådan ikke bliver påvirket af området. Hvilket generer ganske få personer.

Godt nok er det ikke mange, der helt kræver Lighthouse i vandret stand – blot nogle etager lavere. Men hvis det bliver kutymen, at man på alt fremtidigt byggeri nedskærer i højden, kan det stadig udfordre nogle af de fordele, højhusene giver.

Overordnet synes jeg, at der bør reflekteres over disse fordele, inden man kritiserer det nye byggeri på Aarhus Ø.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.