Yemen indleder ramadanen med sjælden våbenhvile og glimt af håb
De stridende parter i Yemen har lørdag eftermiddag indledt en våbenhvile, der står til at vare i to måneder.
Det krigshærgede land Yemen har lørdag klokken 18.00 dansk tid taget hul på sin første landsdækkende våbenhvile siden 2016.
Det sker på dagen, hvor den muslimske højtid ramadanen også indledes.
Aftalen signalerer et sjældent glimt af håb i det hårdt ramte land, hvor det er flere år siden, at der sidst blev indgået en national våbenhvile.
Samtidig er der dog også spænding om, hvorvidt våbenhvilen rent faktisk vil holde. Tidligere våbenhviler i landet har været relativt ineffektive.
En landsdækkende våbenhvile, der blev indgået i april 2016 forud for fredsforhandlinger, blev brudt stort set øjeblikkeligt. Det samme gjorde en aftale i 2018 om at indstille fjendtlighederne omkring havnebyen Hodeida.
Begge parter i den langstrakte krig - houthi-oprørerne og Yemens regering - har dog budt den seneste våbenhvile velkommen.
I netop havnebyen Hodeida er der også en god følelse hos befolkningen.
- Denne gang er jeg optimistisk. Den her våbenhvile er ikke ligesom de forrige, siger Asmaa Zayed, der er universitetsstuderende og kassemedarbejder i den oprørskontrollerede by Hodeida.
- At det sker sammen med ramadanen giver os håb. Krigen begyndte, da jeg var 15 år, og den har gjort alle mine drømme til mareridt, siger han.
Houthi-oprørerne udgør den ene part i den komplekse borgerkrig, der har varet siden slutningen af 2014. Houthierne er støttet af Iran.
På den anden side af konflikten står Yemens regering. Den bliver støttet af koalitionen, som Saudi-Arabien står i spidsen for.
Krigen anses i høj grad som en slags stedfortræderkrig mellem fjenderne Iran og Saudi-Arabien. De strides om magten på Den Arabiske Halvø.
Yemen grænser op til Saudi-Arabien mod nord og Oman mod nordøst. Der bor omkring 30 millioner indbyggere i landet.
/ritzau/AFP