Amerikanske præsidenter på jagt efter deres irske apostrof

Omkring 32 mio. amerikanere har irske rødder. Blandt dem 22 præsidenter. Jyllands-Posten er rejst i sporet på et par af dem samt en, der har købt sig til irske rødder.

Artiklens øverste billede
USA’s 46. præsident, Joe Biden, kan skue ud over torvet i den irska by Ballina. Biden kan føre sin slægt tilbage til to irske byer. Bidens tiptiptipoldefar på moderens side, Edward Blewitt, udvandrede fra Ballina til Bidens fødeby, Scranton i Pennsylvania. Foto. Anne Hollande

Barack Obama er den første, vi møder på hovedgaden i Moneygall. Eller rettere: fotos af USA’s 44. præsident, der 23. maj 2011 kom på et halvanden times langt besøg på jagt efter sine irske forfædre og apostroffen i O’Bama.

Det besøg lever den irske landsby halvanden times kørsel sydvest for Dublin stadig højt på.

Uden for pubben Hayes’ Bar ses Obama i færd med at tage en slurk af en pint Guinness ledsaget af sit citat om, at »I fyre beholder det bedste stuff hos jer selv«.

Et par stenkast derfra står det lille stenhus, hvorfra Falmouth Kearney, 19-årig søn af landsbyens skomager, et år efter sin far, Joseph, forlod det sultende Irland for at finde lykken i USA. Han landede i New York den 20. marts 1850. Han er her 172 år senere nok mest kendt for at være Barack Obamas tiptiptipoldefar.

Der er langt fra Obama-familiens lille stenhus i Moneygall til Det Hvide Hus. Foto: Anne Hollande

Bagefter troede folk, at der ville komme fabrikker og masser af amerikanere til byen. Det eneste, vi fik, var Café Obama.

Kieran O’Meara, håndværker

»Det var en kæmpe fest, men kun de særligt inviterede fik lov til at hilse på præsidenten,« husker postbuddet Sean Delaney, der dog fik et glimt af både Barack og Michelle Obama:

»Vi er meget stolte over, at han kom, og over, at irere er rejst ud og har fået indflydelse.«

Til ære for præsidenten indspillede lokale musikere en sang med omkvædet, at der ikke findes nogen mere irsk end Obama.

Eks-præsidentens fætter meget langt ude, Henry Healy, har sat sit hus til salg og er ikke hjemme. Han var en af dem, der via intens slægtsforskning fandt ud af, at også USA’s første sorte præsident har aner i Moneygall igennem sin mor. I dag føler mange af de godt 300 indbyggere i landsbyen sig lidt i familie med den tidligere præsident.

Under deres besøg i Moneygall i 2011 gik daværende præsident Barack Obama og Michelle Obama i krig med en pint af den lokale Guinness-øl. Foto: AP
Postbuddet Sean Delaney er stolt over Obamas slægtskab med Moneygall. Foto: Anne Hollande

»Det var et stort cirkus med sikkerhedsfolk over det hele. Alle i byen skulle først gå ud af byen og så tilbage igen igennem en metaldetektor,« siger håndværkeren Kieran O’Meara:

»Bagefter troede folk, at der ville komme fabrikker og masser af amerikanere til byen. Det eneste, vi fik, var Café Obama, men den lukkede efter et par år.«

Moneygall fik også en tankstation med navnet Obama Plaza, hvor hele førstesalen er viet til et museum for Obama og andre berømtheder med delvist irske gener. Blandt dem Ernesto Che Guevara, Henry Ford, Cassius Clay, Sean Connery og prinsesse Diana.

Men især striben af amerikanske præsidenter med irske rødder imponerer. Mindst 22 af alle amerikanske præsidenter kan spore en del af deres familie til Irland. Sammen med det store antal irere, der udvandrede til Amerika navnlig under hungersnøden 1845-49, er det forklaringen på, at Irland stadig har en forbindelse til Det Hvide Hus, som andre lande kun kan drømme om.

Trump købte en irsk golfklub

Den næste på rejsen er sværere at finde. Donald Trump har tyske og ikke irske aner, men med købet i 2014 af golfklubben i Doonbeg på den irske vestkyst er den tidligere amerikanske præsident også blevet lidt irsk. Med sin plan om at gøre Doonbeg »great again« er han uden sammenligning den lille bys mest populære mand.

Turen dertil går ad smalle og hullede veje med drabelige sving igennem landområder, hvor der tydeligvis er småt med penge. Men jo nærmere golfklubben, desto finere og mere nymalede er husene.

Amerikanske og irske flag viser vej til en fornem indkørsel i bedste Trump-stil. Midt i klitterne og direkte ud mod det brusende Atlanterhav knejser Trumps International Golf Links and Hotel med 75 suiter og tilhørende gæstehuse.

Præsidenthelikopteren Marine One lander i Trumps golfklub i Doonbeg i Irland i juni 2019. Foto: Peter Morrison/AP
Hugh McNally er i familie med tidl. vicepræsident Mike Pence, der en sommer arbejdede i familiens restaurant i Doonbeg, hvor tidl. præsident Trump senere købte golfklubben. Foto: Anne Hollande

»Trump er uden sammenligning egnens største arbejdsgiver. Der er godt 300 ansat i golfklubben om sommeren – lidt flere end Doonbegs samlede indbyggertal – og Trump investerer stadig løbende. Så han gør meget for landsbyen,« siger Hugh McNally.

Han er ikke i familie med Trump, men derimod med vicepræsident Mike Pence. Deres fælles tipoldemor kom fra Doonbeg, og Pence bevarede båndene. Som ung arbejdede han en sommer i 1970’erne i McNally’s familierestaurant, P. Morrissey, og siden har han været tilbage adskillige gange.

»Under et besøg i september 2019 spiste han på restauranten, mens vi fejrede et bryllup. Det var en succes. Han var meget populær og tilbragte megen tid med brudeparret.«

Den 40-årige McNally husker også, da Pence ringede til ham og sagde, at hans ”boss” var på besøg i golfklubben og gerne ville møde ham. Han husker Trump som yderst charmerende og som lidt af en spøgefugl.

»Du ligner lidt Pence,« sagde Trump, »bortset fra at dit hår ikke er hvidt. Så du arbejder sikkert ikke lige så meget.«

Alle kontroverser omkring golfklubben og Trumps strid med miljøfolk om at bygge kystsikring for at beskytte hotellet fra oversvømmelse tales der ikke meget om i den vindblæste landsby.

Midt under debatten i USA om at bygge en mur ved grænsen til Mexico blev Trump i medierne også beskyldt for at ville bygge en mur omkring golfklubben for at holde nysgerrige ude. Det vakte kritik uden for Doonbeg, men ikke i landsbyen, hvor holdningen er, at kystsikring også vil beskytte landbrugsområder fra oversvømmelse.

Biden har aner i hele to irske byer

Sidste stop på den irske præsidenttur er Ballina, en af USA’s 46. præsident Joe Bidens to irske byer. Herfra udvandrede Bidens tiptiptipoldefar på moderens side, Edward Blewitt, under kartoffelhungeren i 1840 til Bidens fødeby, Scranton i Pennsylvania.

På Market Square i Ballinas centrum pryder et maleri af præsidenten foran Stars and Stripes en gavl, og byen lykønsker Joseph Robinette Biden Jr. med sejren over Trump.

Biden besøgte byen i Mayo-grevskabet i juni 2016 som vicepræsident og også i 2017 som privatperson. Alligevel spores ikke samme begejstring som i f.eks. Moneygall. Måske fordi Ballina på toppen af vestkysten er en større by med over 10.000 indbyggere, som har andet at gå op i.

Som vicepræsident besøgte Joe Biden i juni 2016 Ballina på den irske vestkyst. Foto: Paul Mcelane/EPA
Carlingford gør ikke meget ud af slægtskabet med Joe Biden. Derimod er byen meget populær for afholdelse af polterabender. Foto: Anne Hollande

På restauranten Bar Square er det svært at spore megen entusiasme for Biden blandt gæsterne, selv om den 30-årige bartender Fergal Kilcullen gerne en dag vil til USA:

»Min grandonkel var smed for Ronald Reagan, så jeg har fætre og kusiner derovre.«

Den 19-årige Jennifer Burke er stolt over, at »man kan komme fra denne by og blive præsident af USA«, mens Patrick McDonald er mere forbeholden:

»Jeg går ud fra, at Biden og andre amerikanske præsidenter holder liv i deres irske rødder for at fiske stemmer fra de mange millioner vælgere med irsk baggrund i USA. Og her i byen bruger nogle få slægtninge forbindelsen til at pleje deres egne interesser.«

Et fint vink til en af byens blikkenslagere Joe Blewitt, der op til det amerikanske præsidentvalg ofte var i medierne som en af Bidens irske slægtninge. Han malede endda et valgslogan på sin varevogn: »Joe Biden i Det Hvide Hus. Joe Blewitt i dit hus.« Reklamen var så effektiv, at det ikke lykkes at møde Blewitt personligt. Over telefonen fortæller han, at han er begravet i arbejde til langt ud på aftenen.

Vi er også uheldige i Bidens anden irske hjemstavn på østkysten, som han besøgte som vicepræsident i 2016. En storm med væltede træer og oversvømmelse sætter en stopper for vores aftalte møde med den fjerne slægtning Andrea McKevitt. Den 24-årige er lokalpolitiker i grevskabet Louth County, hvorfra Bidens tipoldefar, Owen Finnegan, udvandrede i 1849 på flugt fra hungersnød.

I Finnegans fødelandsby, Whitestown, er pubben opkaldt efter forfaderen, men hverken her eller i den lidt større og idylliske naboby Carlingford dyrkes Biden-slægtskabet i gadebilledet på samme måde som i Ballina eller som Obama i Moneygall eller John F. Kennedy i New Ross.

»Vi er alle stolte over slægtskabet med Joe Biden, og vi håber, at han snart vender tilbage,« siger Andrea McKevitt i telefonen og indrømmer, at den magtfulde amerikanske slægtning på hendes mors side virker inspirerende.

»Det er klart, at med Joe Biden i familien kan man godt selv få lyst til at kravle op ad stigen. Jeg har aldrig selv mødt ham, men ser frem til det.«

Formentlig kommer der en ny chance, før millioner af irske amerikanere skal stemme næste gang i 2024.

Vil du have vores bedste Indblik-artikler direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de fem nyeste artikler fra Jyllands-Postens Indblik-sektion hver dag kl. 16 - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.