Et indisk par kræver børnebørn. Derfor sagsøger de nu deres søn og svigerdatter

Et indisk par med et brændende ønske om børnebørn har valgt at sagsøge deres søn og svigerdatter. Forældrene har finansieret sønnens uddannelse og havde håbet på at få nogle børnebørn til gengæld.

Artiklens øverste billede
61-årige Sanjeev Ranjan Prasad er pensioneret embedsmand. Her ses han med sin sin kone Sadhana Prasad på deres advokats kontor i Haridwar i Indien. Foto: AP

Ægteparret Sanjeev Ranjan Prasad og Sadhana Prasad har skabt overskrifter i flere indiske aviser, efter de har valgt at sagsøge deres egen søn og svigerdatter.

Parret brugte deres opsparing på at betale for, at deres søn kunne tage en uddannelse som pilot i USA til 450.000 kr. og efterfølgende betalte de også for, at sønnen og svigerdatteren kunne blive gift med pomp og pragt i Indien. I bryllupsgave gav de det nygifte par en luksusbil og en bryllupsrejse til Thailand.

Alt sammen med håbet om, at det nygifte par ville bringe børn til verden.

Jeg har virkelig ondt af dem, for jeg er selv inder, og jeg kan godt forstå deres sorg

Prasad-ægteparrets advokat, Arvind Srivastava

Men her seks år efter er det ikke sket, og de skuffede forældre har derfor valgt at tage skridtet videre og sagsøge.

»Problemer er, at vi i denne alder har brug for et barnebarn, men disse mennesker (min søn og svigerdatter) mener ikke, at de skal tænke på os,« siger Sanjeev Ranjan Prasad til det amerikanske NBC News.

»Vi fik ham gift i håbet om, at vi ville få fornøjelsen af at blive bedsteforældre,« tilføjer han.

Kræver millionerstatning

Sanjeev Ranjan Prasad og Sadhana Prasad kræver ganske enkelt, at deres søn og svigerdatter sætter et barn i verden inden for et år, ellers skal parret betale en erstatning svarende til 4,5 millioner kroner.

»Jeg har virkelig ondt af dem, for jeg er selv inder, og jeg kan godt forstå deres sorg«, siger parrets advokat, Arvind Srivastava til The New York Times og understreger, at »indiske forældre er lidt specielle på det punkt«.

Det kan skyldes, at der indenfor hinduismen og indisk kultur generelt påhviler børn et ansvar for at tage sig af deres forældre, når de bliver gamle, og her er børnebørn altså en del af pakken. Børnebørn sikrer ikke bare, at slægten føres videre, men skulle eftersigende også sikre bedsteforældrene en højere åndelig bevidsthed.

Ifølge indisk lov har børn pligt til at sikre »forsørgelse og velfærd« af deres forældre. Hvis dette ikke overholdes kan børnene ifølge en lov fra 2007 idømmes bøde eller fængsel i op til tre måneder.

Det er dog ikke den lovgivning Prasad-ægteparret har valgt at sagsøge deres søn og svigerdatter via.

De har valgt at kræve erstatning efter en helt anden lov om »psykisk chikane«, med henvisning til deres søn og svigerdatter har forsømt deres »pligt til at skabe glæde ved enten at skænke dem en dreng eller en pige som barnebarn«.

Det har angiveligt efterladt Sanjeev Ranjan Prasad og Sadhana Prasad med stærke følelser.

Ægteparret skammede sig, når de så ældre mennesker følge deres børnebørn til bussen, fortæller deres advokat, Arvind Srivastava til The New York Times.

En generationskløft

Første retsmøde i sagen er overstået ved en domstol i det nordlige Indien.

Der er stor debat mellem jurister om sagen lovgivningsgrundlaget er stærkt nok til, at sagen kan ende ud i en retssag, men en ting sikkert.

Sagen har skabt stor debat både i indiske aviser og på gaden i landet, der huser over en milliard indbyggere.

»Når man bliver gammel, vil man gerne lege med sit barnebarn«, siger han. »Hvad galt skulle der være i et skænke dem et?« siger en 52-årig butiksindehaver Hari Bhushan Yadav til The New York Times.

Den store interesse for sagen skyldes muligvis, at den taler ind i en generationskløft i Indien.

Den yngre del af den voksende middelklasse mener ikke, at deres forældre skal blande sig i, hvornår de vælger at få børn, mens mange ældre føler, at de yngre generationer svigter deres forpligtelser i familien, forklarer Annapurna Pandey, som er antropolog med speciale i Indien ved University of California i Santa Cruz til The New York Times.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.