• For abonnenter

Afgørelse om håndtryk på folkeskole vækker opsigt

Socialdemokratiet er villig til at se på lovgivningen, efter to muslimske kvinder fik tilkendt godtgørelse for krav om, at de skulle give hånd som praktikanter på en folkeskole.

Artiklens øverste billede
Blandt flere partier har det vakt forundring, at der ifølge Ligebehandlingsnævnet var tale om diskrimination, da en folkeskole i 2019 krævede, at de to kvinder, der var i praktik som lærere, skulle give hånd til både mænd og kvinder. Arkivfoto: Ida Munch

Det vækker opsigt og debat blandt politikere og skolefolk, at to muslimske kvinder, der var i praktik som folkeskolelærere, har fået tilkendt en godtgørelse på i alt 50.000 kr. for diskrimination.

Som Jyllands-Posten torsdag beskrev, opstod problemet, da de to muslimske kvinder i 2019 til et velkomstmøde på folkeskolen ikke ville give hånd til en praktikantvejleder, fordi han var en mand. I stedet hilste de ved at lægge hånden på brystet og bøje hovedet.

Skolen indkaldte herefter kvinderne til et møde, hvor de bl.a. blev oplyst, at skolen arbejder ud fra værdier om ligebehandling mellem kønnene, herunder i kontakten med elever, kollegaer og forældre. Da kvinderne fortsat afviste at give hånd til mænd, blev praktikken afbrudt.

Det er uhyggeligt, at sagen omhandler vordende lærere i folkeskolen. I folkeskolen dannes vi som mennesker.

Birgitte Bergman, ligestillingsordfører for De Konservative

Nævnet har i sin afgørelse lagt vægt på, at kvindernes ønske om at undgå fysisk kontakt med mænd ikke ville få betydning for lærergerningen.

Af afgørelsen fremgår det ikke, hvilken skole el

Læs alle artikler i
én måned for 1 kr.
Gennemsnittet læser 69 artikler pr. måned –
sværvægterne læser 150 artikler pr. måned.
Kom godt i gang

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen