Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Terrorister skal mødes med nultolerance

Terroranslaget i Oslo viser, at der er brug for demokratiernes selvforsvar, brug for vilje til at værne fundamentet under vores åbne samfund og brug for en håndfast indsats over for radikale islamister og andre ekstremister.

Artiklens øverste billede
Blomsterhavet voksede hen over weekenden i det cafékvarter, som natten til lørdag i sidste uge blev ramt af terror, der indtil videre har kostet to døde og såret 21. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Stakkels nordmænd, så ramte terroren dem igen. Denne gang begået af en norsk-iransk person med et »ekstremt islamistisk netværk«, ifølge den norske efterretningstjeneste. Tilsyneladende har gerningsmanden, der myrdede to og sårede 21, relationer til en af Norges mest rabiate islamister, der har rekrutteret nordmænd til terrororganisationen IS i Syrien.

Weekendens begivenheder er en påmindelse om, at vi i vores del af verden har elementer, som hader den vestlige livsform. Og en påmindelse om, at vi bliver nødt til som samfund at have robuste efterretningstjenester med rigelige midler og magtbeføjelser til at håndtere den slags afskum. Demokratiet må forsvare sig selv mod sine fjender.

Til det formål har vi de hemmelige tjenester. I perioden 2016-19, hvor jeg var ministerrådgiver i Forsvarsministeriet, havde jeg meget at gøre med de gode folk, som varetager Danmarks indre og ydre sikkerhed. Disse kvinder og mænd aftvinger respekt. Eller som en af mine yndlingsforfattere George Orwell har udtrykt det: »Vi sover kun fredeligt i vores senge om natten, fordi barske mænd er beredt til at benytte magt på vores vegne.«

Men her og nu skal vi selvfølgelig stå skulder ved skulder med vores norske fætre og kusiner. Livet skal leves, som det plejer. Hvis vi først lader os kue af terrorfrygt og omlægger vores levevis, er det en lille sejr for dem, der vil os ondt. Selvfølgelig skal vi som samfund være klar til at give myndighederne passende beføjelser, ud fra hvad trusselsbilledet tilsiger, og hver gang lave eftersyn af, om beredskabet er tilstrækkeligt.

I de seneste par år har tjenesterne været en del af den politiske strid, og den slags er ikke sundt. Sådanne tjenester trives bedst uden politisering.

Det norske terroranslag skete på et tidspunkt omkring Pride-festivalen og på en plads i Oslo med mange af dens deltagere. At resten af Priden straks blev aflyst, er blevet kritiseret i norske medier som et knæfald. Men der ligger formentlig et særligt sikkerhedsaspekt i aflysningen. Erfaringen er nemlig, at en terrorhandling kan virke inspirerende på andre ekstremister og føre umiddelbar beslægtet handling med sig.

Vores hjemlige PET meddeler, at terrortruslen mod Danmark er alvorlig. Ganske som den har været længe. Beredskabsniveau er altså i forvejen højt. Vi har set terroranslag og -forsøg i forbindelse med tegningesagen og dansk deltagelse i de krige, der skulle nedkæmpe radikal islamistisk ekstremisme. Meget tyder på, at der er ting, som ikke vil gå i glemmebogen hos sådanne typer.

Det er trist, at den slags også kan ske i Danmark. Truslerne er derude eller snarere: De er både her i Danmark, og de er uden for vores grænser. I den seneste rapport fra Center for Terroranalyse under PET beskæftiger myndighederne sig med terror i bred forstand. Islamistisk terror fylder mest, men der er også en mindre, men stadig udtalt bekymring for højreekstrem terror. En type terror, der jo på sørgelig vis ramte Norge med Anders Behring Breiviks højreekstreme udåd i 2011. Sandsynligheden er dog størst for islamistiske anslag, og i CTA-rapporten står, at »militante islamistiske miljøer findes i og omkring de større danske byer«. Det fremgår også, at skulle der ske islamistisk terroranslag, kan det udløse højreekstrem terror.

Med politiforliget blev de seneste års forøgede indsats mod terror videreført, og ved seneste forsvarsforlig blev efterretningsarbejdet også tilgodeset. En del af det arbejde er også at være så åben, som man nu kan være, over for offentligheden, så vi forstår, hvad der er på spil. Flere penge er ikke alt. Vi skal værne om tjenesterne, deres integritet og behov for dyb fortrolighed. I de seneste par år har tjenesterne været en del af den politiske strid, og den slags er ikke sundt. Sådanne tjenester trives bedst uden politisering.

Bundlinjen er, at der er brug for demokratiernes selvforsvar, for vilje til at værne fundamentet under vores åbne samfund, og der er lige så meget brug for en håndfast indsats over for radikale islamister og andre ekstremister.

Jesper Beinov, adm. direktør, Dansk Gartneri, tidl. pressechef, rådgiver og redaktør

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.