Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Gør jer klar – vi er på vej ind i et globalt kaos

Krigen i Ukraine er kun toppen af et isbjerg i det, der snart vil udvikle sig til en krise for energi, fødevarer og økonomi.

Da jeg for et par måneder siden skrev, at vi er på vej ind i en stor økonomisk krise og muligvis et kollaps af det økonomiske system, var der en del læsere, som mente, at det var en overdrivelse. De mente, at den stigende inflation alene skyldtes krigen i Ukraine. Rigtig mange påstod, at krisen ikke ville blive værre end finanskrisen som ramte verden i 2008. Ligeledes har man i de sidste par måneder kunne høre eksperter og økonomer fortælle, at nu har inflationen snart toppet, og at vi snart er på vej mod bedre økonomiske tider.

Jeg ved ikke, hvad de samme læsere og eksperter tænker i dag, men jeg står i hvert fald fortsat fast på min påstand om, at vi er på vej ind i en stor økonomisk krise og måske et kollaps af det økonomiske system.

Jeg skriver ikke dette for at male fanden på væggen eller tegne et skræmmebillede, da jeg som den lille mand kommer til at betale prisen for krisen sammen med jer andre. Nu sidder der sikkert en masse derude og tænker, hvorfor skal den lille mand betale prisen for krisen. Til dem kan jeg kun sige, at sådan har det altid været med økonomiske kriser. De er altid endt med, at den lille mand og kvinde skulle betale prisen.

Dette økonomiske system er nemlig skruet sådan sammen, at der sidder en lille håndfuld mennesker og tjener kassen og er styrtende rige. Det er også dem, som styrer showet og sætter rammerne. Så er der ”os” i middelklassen, som tjener nok til at overleve og kan rejse en gang om året, købe et hus og en bil på kredit, men som til gengæld også er fastlåste i dette system og er blevet til moderne slaver. Vi betaler for vores lille fest, med vores arbejdskraft og tid. Nederst i hierarkiet har vi bl.a. dem, som har så få midler, at de er tvunget til at spørge om hjælp til at skaffe noget at spise på diverse facebookgrupper. Dernede har vi også dem, som er tvunget til at være i uendelige praktikophold og deltage i diverse jobsamtaler på jobcentrene for at modtage en meget lav ydelse.

Jeg ved godt, at det er et meget karikeret billede, jeg får tegnet, men jeg prøver at gøre det så simpelt og forståeligt som muligt.

Måske sidder der nogle derude og tænker, at det ikke passer, at en lille gruppe mennesker styrer hele showet, men til dem kan jeg sige, at den allerigeste gruppe faktisk ikke er bleg for at indrømme, at det er dem, som sætter rammerne og laver spillereglerne mv.

For et par uger tilbage blev World Economic Forums årlige møde afholdt. Formanden Klaus Schwab holdt en tale, som desværre bekræfter min kedelige påstand om, at en lille håndfuld mennesker sætter rammerne og laver spillereglerne. Schwab sagde i sin tale, hvor han netop talte til de allerrigeste mennesker og magtfulde personer på jorden, at: »fremtiden er bygget af os, af et magtfuldt fællesskab som jer, der sidder her i dette rum.«

Derfor kære venner, tro på mig, når jeg siger, at den lille mand og kvinde kommer til at betale prisen for krisen. Det samme så vi også under finanskrisen fra 2008. De mange milliarder, der blev givet til bankerne i bankpakke 1-6, er penge, som vi og vores børn skal betale. Vi har reddet bankerne fra at gå bankerot, men samtidig har vi alle sammen også været vidne til hvidvaskningssager og bankdirektører, der fik 13 millioner i gyldne håndtryk mv. Tak for hjælpen, siger jeg bare!

I dag kan vi bl.a. se, at flyselskabet SAS igen har brug for, at den lille mand betaler for deres dårlige forretning. Det er selvfølgelig ikke en dårlig forretning for selskabets topchef som tjener 13 millioner om året, men endnu engang bliver regningen sendt til den lille mand.

I disse tider er vi også vidne til, hvordan de folkevalgte kan skaffe mange milliarder til våben og krig, samtidig med at de fortsætter med at skære i vores fælles velfærd.

Sjovt nok, så nævner politikerne konstant, at man skal være forsigtig med at bruge for mange penge grundet den høje inflation, men de nævner det bare aldrig, når de f.eks. skal sende flere penge til våbenindustrien eller til store selskaber.

På samme måde skal den lille mand også betale flere milliarder for de 22 millioner corona-vacciner, som Sundhedsstyrelsen har købt i 2022. Ligesom at den lille mand og kvinde også skal betale for kommunaldirektørernes gyldne håndtryk på flere millioner. Sådan er systemet nemlig skruet sammen. Regningen bliver altid smidt over på den lille mand og kvinde.

Derfor kære venner gør jer klar, vi går nemlig en meget svær tid i møde.

Inflationen er tårnhøj, og den vil kun fortsætte med at stige. Aktiermarkedet er i frit fald. Den amerikanske centralbank, FED, er tvunget til at sætte renten yderligere op, og det ser ud til, at USA højst sandsynligt er på vej mod en recession, og den vil selvfølgelig påvirke hele verdensøkonomien.

Det vi ser i dag, er ikke længere kun en økonomisk krise, men mere noget der minder om en energi-, fødevare- og økonomikrise, og derfor bliver denne krise ikke som de tidligere krise.

Selv om krigen i Ukraine konstant bliver brugt som grunden til den nuværende krise, så er det selvfølgelig ikke hele sandheden. Krigen har da uden tvivl forværret tingene, men er ikke eneste faktor. Vi har f.eks. et økonomisk system i verden, hvor der i årevis er blevet pumpet penge ud. Ballonen er for længst blevet alt for stor og uanset hvad, så ville den briste. De globale prisstigninger/inflationen var allerede på vej før Ukraine-krigen. Fragtruterne i verden var nemlig også hårdt ramt under Covid-19-pandemien, og vi så også stigende fragtpriser allerede dengang. Hvorfor hulen tror I, at Mærsk i de seneste to år konstant har slået sin egen rekord i indtjening?

For nogle kan det virke som uvirkeligt, men det næste der højst sandsynligt er i vente, bliver muligvis en krig mellem Kina og Taiwan og dermed også USA/Nato. Amerikanerne har solgt våben for flere milliarder til Taiwan og siger åbenlyst, at de vil støtte Taiwan i sådan en krig. Vores forsvarsminister siger, at man vil følge amerikanerne i tykt og tyndt. På den anden side har vi kineserne, som også taler et klart sprog, og truer amerikanerne med krig. Derfor er det kun et spørgsmål om tid, før vi vil se krigen bryde ud.

Husk, at vi snakker om et Kina, som muligvis er verdens største økonomi og i hvert fald kan kaldes verdens fabrik. Alt er efterhånden ”Made in China”. Det her bliver meget slemt.

Derfor kære venner, gør jer klar, vi er på vej ind i et globalt kaos.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.