Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Der skal flere penge i danskernes lommer

Den rigtige vej at gå i den aktuelle situation er finansierede skattelettelser til danskerne for at gavne købekraft, mens inflationen er tårnhøj.

Prisstigningerne på især fødevarer, benzin, diesel og elektricitet har ramt Danmark som en forhammer. Det er blevet dyrt at handle, og det er blevet dyrere at være dansker.

Selv om det i sig selv er slemt, så er det næsten endnu mere forfærdeligt at tænke på, at det faktisk er værre i mange af landene omkring os i resten af Europa. Mest fordi det kan være et grumt forvarsel om, hvad der måske venter os i horisonten.

Af de 27 EU-lande er det lige nu kun Malta, Frankrig, Sverige, Finland og Portugal, der har en lavere inflation end Danmark.

En ting er nemlig prisstigningerne, noget andet er, hvor meget skat lønmodtagerne i de enkelte lande skal betale. Begge dele har naturligvis indflydelse på, hvor stor en del af lønnen der reelt havner i de danske skatteborgeres lommer – og hvor mange penge der er til at betale med, når den samlede pris opsummeres ved kassen i supermarkedet.

Ifølge OECD’s årlige opgørelse indtog Danmark i slutningen af 2021 nemlig en særdeles kedelig førsteplads med et skattetryk på 46,5 pct. Det er mere end dobbelt så højt som Irland, der med blot 20,2 pct. rammer bunden af listen. De tre baltiske lande, Estland, Letland og Litauen, som er blandt de lande, der er hårdest ramt af inflationsstigninger netop nu, ligger også mere moderat på skatten med henholdsvis 34,5, 31,9 og 31,3 pct. Spanien har et skattetryk på 36,6 pct., Tyskland et på 38,3 pct., og Sverige rammer 42,6 pct.

Økonomerne har allerede advaret om, at direkte hjælpepakker til danskerne ikke er en god idé, fordi det vil risikere at forstærke inflationen yderligere. Men jeg synes, at vi har diskuteret vores tårnhøje skattetryk alt for lidt – også i denne her sammenhæng. Hvis du indfører finansierede skattelettelser til danskerne, vil det nemlig give dem en bedre købekraft, uden at det påvirker inflationen. Jeg synes, det er den rigtige vej at gå i en tid, hvor mange almindelige danskere har svært ved at få enderne til at mødes.

Jeg har svært ved at se rimeligheden i, at danskerne bare skal blive ved med at acceptere stigende priser både ved kassen i supermarkedet og ved tælleren på benzinstationen, når vi samtidig bliver plukket af Skat. Vi må kunne gøre det bedre i Danmark.

Egentlig er den aktuelle situation den perfekte storm til at tage et blik udefra og ind på Danmark. Jeg synes, at vi skal tale om vores udfordringer og forsøge at finde nogle hensigtsmæssige løsninger.

Først og fremmest ved at kigge på, hvordan vi kan prioritere bedre. For hvis vi på den ene side ikke kan hjælpe danskerne ved at stille hjælpepakker til rådighed, så er skattelettelser en anden farbar vej.

Faktisk står det ikke mejslet i Jelling-stenene, at vi i Danmark kun kan opretholde et velfærdssamfund ved at have OECD’s højeste skattetryk. Jeg mener, at økonomien tvinger os til at tænke i alternativer, netop fordi danskernes privatøkonomi er så presset.

Derfor er det måske akkurat det rigtige tidspunkt lige nu at få lavet et effektivt kasseeftersyn og få tilpasset udgifterne, så der kan blive råd til at lave nogle markante skattelettelser, der kan hjælpe danskerne effektivt igennem krisen.

Som både Venstre og jeg selv har sagt mange gange før, så vil lavere skat formentlig kun føre til større lyst til at arbejde samt øget motivation og virketrang hos lønmodtagerne. Og det er vel akkurat det, vi har brug for lige nu.


Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.