Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Covid-19 er ikke drevet over for de svageste

De fleste danskere har nærmest glemt, at der er noget, der hedder covid-19. Vi har genoptaget hverdagen, men der er stadig grund til at tage sig i agt. For covid-19 er der stadig.

3 pct. af den danske befolkning lever et liv med nedsat immunforsvar. Det kan både skyldes sygdom og behandling for f.eks. kræft, hvor immunforsvaret svækkes kraftigt. De mennesker er ekstremt sårbare over for banale sygdomme som influenza. Endnu værre er det med covid-19, som er decideret livstruende for disse mennesker.

Langt de fleste mennesker bekymrer sig ikke længere for nedlukning af samfundet og de mange begrænsninger og prøvelser, vi har været udsat for de seneste to år som følge af pandemien. Men for nogle lurer alarmen lige under overfladen.

Resten af os nyder de lyse sommeraftener, og livet leves fuldt ud. Vi har næsten allerede glemt, hvordan det var at sidde indespærrede i vores lejligheder og huse, hvor den eneste kontakt med mennesker uden for husstanden var via kameraet på telefoner og computere. Der var ingen besøg af børn og børnebørn, og heller ingen muligheder for fysisk og ægte social kontakt med venner, arbejdskolleger, klassekammerater eller medstuderende.

Mange ældre og sårbare oplevede en dyb tristhed over at være isolerede fra deres kære i så lang tid. Og muligheden for at få kulturelle oplevelser eller at gå i kirke blev frataget os alle. Det håber jeg inderligt ikke bliver nødvendigt igen.

Nu bruger vi igen kulturlivet flittigt, spiser på restaurant, går i kirke, tager til sportsbegivenheder og holder fester.

Men samtidig med at vi lever livet igen, siger eksperterne, at vi skal forvente en øget risiko for smitte med både covid-19 og influenza, når det bliver efterår. Covid-19 er desværre kommet for at blive.

Flere eksperter som Oxford-professor Astrid Iversen og professor Jens Lundgren fra Rigshospitalet konstaterer, at vi ikke undgår en nær fremtid med nye covid-19-mutationer. Derfor er man allerede nu i gang med at udvikle vacciner og andre behandlingsformer såsom immunstyrkende medicin. Denne udvikling mener jeg, at vi skal støtte så vidt som muligt.

De fleste eksperter er enige om, at det ikke vil være nødvendigt for de fleste danskere at tage særlige covid-19-forholdsregler, og at man som dansker ikke skal forvente at blive genvaccineret. Men for nogle vil det være nødvendigt.

Jeg siger ikke, at vi skal rulle det store (og meget dyre) vaccinationsprogram ud endnu en gang. Men vi bør overveje at tilbyde alle borgere, der måtte ønske det, at få det fjerde stik. Ud over det helt særlige fokus på at inkludere både de ældre og særligt udsatte – samt de mennesker, der lever med nedsat immunforsvar – så kunne tilbuddet også være målrettet mennesker, der er nærkontakt til en eller flere, som de gerne vil passe ekstra meget på.

Vi må ikke igen komme i en situation, hvor vi fratager vores børn og unge mennesker deres skolegang, deres foreningsliv og deres muligheder for at være sammen med vennerne.

Jeg håber, at regeringen og Folketinget tager alle erfaringer i brug, når Danmarks nye strategi for den fremtidige pandemi-bekæmpelse skal vedtages. Vi må ikke igen komme i en situation, hvor vi fratager vores børn og unge mennesker deres skolegang, deres foreningsliv og deres muligheder for at være sammen med vennerne. Allerede nu ved vi, at flere børn og unge døjer med psykiske problemer efter de seneste års nedlukninger.

Det er mit klare håb, at vi skeler til svenskernes erfaringer med at holde samfundet så åbent som overhovedet muligt, samtidig med at vi naturligvis skal prioritere at tage vare på de svageste.

Det kan vi blandt andet gøre ved at indkøbe en ny version af covid-19-vaccinen, men vi kan også gøre det ved at kigge mod medicin, der styrker immunforsvaret. Problemet er nemlig, at mennesker med lavt immunforsvar kun er meget dårligt dækket af vacciner. Derfor mener jeg ikke, at vi skal have et ensidigt fokus på vacciner.

Derfor er opfordringen til Folketing og regering, når I laver vores nye pandemiplan. Pas på os alle sammen, og husk de svageste i samfundet, for hvem covid-19 stadig er en trussel. Livet skal leves af os alle sammen.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.