Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

New York vil ikke have våben i det offentlige rum, men det må de leve med, fastslår en ny højesteretsafgørelse

Højesteret trækker i én retning og Senatet i en anden. Imens må vi vænne os til at være levende skydeskiver, hvis vi bevæger os uden for døren.

USA’s højreorienterede højesteret har afgjort, at det er imod forfatningens second amendment, der giver en borger ret til at besidde og bære våben, hvis en stat forsøger at lave restriktioner på, om folk kan bære våben i det offentlige rum.

For få uger siden havde USA et skoleskyderi, der var et af de værste i landets historie. 19 børn og to voksne blev dræbt, de fleste børn var mellem 8 og 10 år gamle. Amerikanerne var i chok, forældre krævede ændringer af våbenlovgivningen, politikere i Det Demokratiske Parti så endnu engang en mulighed for at prøve at få en strammere våbenlovgivning igennem.

Her i USA bliver højesteretsdommere udpeget politisk. Trump valgte tre dommere, alle med kristent-ultrakonservative holdninger. Selv om Trump er ude af Det Hvide Hus, vil valget af disse højesteretsdommere præge USA’s lovgivning og samfund de næste mange generationer.

For få uger siden sad jeg og talte med en mand i mit køkken om våbenlovgivningen i USA. Stemningen var respektfuld, selv om vi stod langt fra hinanden i holdninger. Èn sætning skilte sig ud og gav mig en idé om, hvad folk med holdninger til ligestilling og våbenlovgivning er oppe imod.

»I vil have retten til at bestemme over jeres kroppe. Det støtter jeg. I må gøre, hvad I vil, det forholder jeg mig som mand ikke til. Men samtidig vil I tage min ret til at bære våben fra mig. Man kan ikke insistere på en individuel ret på ét punkt, men ikke på et andet.«

Rent retorisk er det et ret genialt argument – også selv om det ved nærmere eftertanke ikke holder vand. For umiddelbart giver det mening – at insistere på individets ret til at eje og bære et hvilket som helst våben og så mange af dem som muligt er at sammenligne en til en med kvindens individuelle ret til at træffe valg, der vedrører hendes krop.

»Forskellen er, at du kan dræbe en hel skoleklasse på ét minut, mens kvinden ikke skader nogen,« svarede jeg.

»Hun dræber også, hun dræber sit barn,« lød svaret.

Og det er dér, mange republikanere står. Det ved højesteret godt, og de skal tækkes den base, Trump har sat dem til at repræsentere. Det ser vi nu konsekvenserne af, for højesteret gør sig for tiden bemærket med kontroversielle udmeldinger.

For kort tid siden blev et dokument fra højesteret lækket. Det gjorde det klart, at højesteret vil omgøre den kendelse, der her er kendt som Roe vs. Wade. Den prioriterer kvindens ret til at bestemme over sin egen krop højere end statens ret til at lave restriktioner for hendes ret til abort.

I dag kom så endnu en udmelding, denne gang om retten til at bære våben i det offentlige rum. Sagen handlede om New York, men kommer til at få følger for hele landet.

Begge afgørelser stiver især hvide mænd af, så de igen kan føle sig i kontrol, når de fortæller kvinder, at de ikke selv kan bestemme, hvad de vil gøre med deres krop. Samtidig kan de spankulere op og ned ad gader og stræder med deres våben som en forlængelse af den mandlighed, de så tydeligt ikke besidder – og set i lyset af hvem der fik højesteretsdommerne udpeget, har dén værdikrig kvinder og minoriteter som målrettede ofre.

Så kære danske turist: Velkommen til det vilde vest. Hvis du planlægger at tage en tur til New York, så forbered dig på den der følelse i maven af utryghed, fordi du tydeligt kan se folk gå med våben i bæltet. Og forbered dig på det, ethvert amerikansk barn har på rygraden, fordi de øver det flere gange om året, nemlig hvad du vil gøre, hvis der er et skyderi i undergrundsbanen, i shoppingcenteret eller i det offentlige rum.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.