Dit nyhedsoverblik mandag d. 17. januar

Stærekasser har sænket farten på landevejen med ti km/t. Efter samtykkelov sigtes langt flere for voldtægt. Britisk politi har anholdt to i forbindelse med gidseltagning i USA.

Vil du have Briefing i din indbakke alle hverdage? Meld dig gratis til Jyllands-Postens nyhedsbrev hver morgen og få nyhedsværtens overblik på to minutter.

Godmorgen og velkommen til mandagens Briefing, hvor vi bl. a. kommer omkring samtykkeloven, selvtest og Nordkorea. Men vi lægger ud med, at verdens rigeste er blevet endnu rigere under pandemien.

Således har verdens ti rigeste mænd, der blandt andre tæller Elon Musk og Jeff Bezos, fordoblet deres formuer siden pandemiens begyndelse fra omkring 700 milliarder dollar til 1.500 milliarder dollar.

Samtidig er 160 millioner mennesker verden over blevet skubbet ud i fattigdom, og uligheden har vokset sig endnu større.

Det viser en ny rapport fra den britiske hjælpeorganisation Oxfam, der blandt andet arbejder for at bekæmpe ulighed i verdens fattigste lande.

- Vi kæmper ikke kun mod en pandemi, men også mod en eksplosiv stigende ulighedskrise.

- Verdens allerrigeste er blevet vanvittig meget rigere under coronakrisen, mens befolkninger i lavindkomstlandene har mistet deres livsgrundlag, siger Trine Pertou Mach, fungerende generalsekretær og politisk chef i Oxfam, i en pressemeddelelse.

Ifølge rapporten har coronapandemien været med til at skabe en hidtil uset stigning i uligheden globalt.

Der er kommet en ny dollarmilliardær til hver 26. time siden pandemiens begyndelse, og verdens dollarmilliardærer haft den største årlige formuestigning, siden man begyndte at registrere milliardærformuer.

Derimod har verdens fattigste betalt en høj pris i form af arbejdsløshed, sygdom, uddannelsestab og sult. Det har i sidste ende kostet menneskeliv, lyder det i rapporten.

Elon Musk har ikke mindst profiteret af en kraftigt stigende aktiekurs på Tesla. Foto: Britta Pedersen/AFP

- Ulighed koster liv. Coronakrisen har varet i knap to år, og det er tydeligt, at det er verdens fattigste, marginaliserede grupper, piger og kvinder, der er hårdest ramt.

- Samtidig sidder en lille rig elite og skummer fløden. Det er fuldstændig uacceptabelt, siger Trine Pertou Mach i pressemeddelelsen.

Oxfam vurderer, at 5,6 millioner mennesker årligt dør alene på grund af utilstrækkelige sundhedssystemer.

Dertil kommer millioner, som dør af sult eller bliver skubbet ud i ekstrem fødevareusikkerhed, hedder det.

Og nu til de øvrige nyheder:

Stærekasser har sænket farten på landevejen med ti km/t

I tre år har de såkaldte stærekasser stået på 11 udvalgte steder i Danmark og holdt øje med, om de forbipasserende bilister overholder fartgrænserne. Det har de gjort så godt, at bilisterne har kvitteret med at sænke farten med ti kilometer i timen i gennemsnit. Det skriver Jyllands-Posten.

Sammenlagt er der uddelt 22.686 bøder for overtrædelser ved de to stærekasser på Vilsundvej på Mors i testperiodens tre år. Foto: Liv Møller Kastrup

Staten får kritik for milliardkøb af selvtest uden udbud

Region Midtjylland, der står for indkøb på vegne af staten, regioner og kommuner, har købt 65 millioner selvtest uden at sende opgaven i udbud først. Prisen på de mange test er 1,4 milliarder kroner. Det skriver Politiken.

Efter samtykkelov sigtes langt flere for voldtægt

Antallet af anmeldelser og sigtelser i forbindelse med voldtægtssager steg sidste år markant. 2021 var det første år med en decideret samtykkebestemmelse.

Nybyggeri nær vand risikerer oversvømmelser i mange kommuner

Fire ud af fem kommuner har for nylig vedtaget, at der kan bygges i områder, som er i risiko for at blive oversvømmet ved ekstreme vejrhændelser. Det viser en ny rapport fra rådgivningsfirmaet Cowi ifølge Avisen Danmark.

Nordmakedonien får ny premierminister efter måneder med uro

Parlamentet i Nordmakedonien har sent søndag aften valgt socialdemokraten Dimitar Kovachevski som ny premierminister i landet. Det sker efter mere end to måneders politisk uro i landet. Kovachevski efterfølger partifællen Zoran Zaev, der trådte tilbage i december efter dårlige lokalvalg.

Britisk politi har anholdt to i forbindelse med gidseltagning i USA

To teenagere er blevet anholdt i den engelske by Manchester i forbindelse med en gidseltagning, som fandt sted lørdag i en synagoge i delstaten Texas i USA. Præsident Joe Biden har kaldt gidselstagningen for en ”terrorhandling”.

Fire personer blev lørdag taget som gidsler i en synagoge i den amerikanske delstat Texas. Foto: Andy Jacobsohn/AFP/Ritzau Scanpix

DET ER DER SKET I NAT:

Sydkorea: Nordkorea har affyret to missiler fra lufthavn

Nordkorea har mandag affyret, hvad der formodes at være to ballistiske missiler fra en lufthavn i hovedstaden Pyongyang. Det oplyser Sydkoreas militær. Det er Nordkoreas fjerde missiltest alene i januar.

Forbipasserende følger nyheden om Nordkoreas missilaffyring mandag på et tv på en togstation i den sydkoreanske hovedstad, Seoul. - Foto: Jung Yeon-je/AFP

DET SKRIVER DE ANDRE MEDIER OM:

Avisen Danmark: Katastrofer som den i Tyskland sidste år kan ske i Danmark. Derfor bør vi tænke ekstremt vejr ind, når vi bygger nyt. Alligevel har mange kommuner godkendt nybyggeri faretruende tæt på vand.

Berlingske: Regeringen kritiseres for at forhale forhandlinger om en sundhedsreform. 20 nærhospitaler står til at blive en central del af planen, men de vil tidligst kunne tage imod patienter om to-tre år, viser folketingssvar.

B.T.: De stigende elpriser trækker bekymrende spor efter sig. Prisen på et tårn med brænde er steget 72 procent hos Jørgen Rahbek Davidsen, der sælger brænde til blandt andet byggemarkeder.

Børsen: Aldrig før har så mange nye love tilladt kontrol af firmaer uden dommerkendelse. Det bekymrer erhvervsliv, eksperter og politikere.

Finans: Otte af ti danske rederichefer tror på, at festen på fragtmarkedet fortsætter i år. Det glæder brancheorganisationen Danske Rederier. Men der er også en bagside af medaljen.

Jan Rindbo, adm. direktør i rederiet Norden, er en af de topchefer, der tror på endnu et godt år. Rederiet regner med at lande et overskud på mellem 950 og 1.250 mio. kr. i 2021. Foto: Carsten Snejbjerg

Ekstra Bladet: Den 45 år yngre hustru Usanee Pagh arver stort set hele Klaus Paghs formue, fremgår det af testamente.

Information: Regeringen signalerer nu kompromisvilje om sparepolitikken i Europa. Danmark skal være i hjertet af Europa, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S), der dog ikke er klar til at fjerne EU-forbeholdene.

Kristeligt Dagblad: For første gang i tre årtier stiger antallet af ekstremt fattige i verden, og det samme gør uligheden. Det fremgår af en ny rapport fra Verdensbanken.

Politiken: Myndighederne har annulleret tre udbud og indkøbt markant flere hurtigtest direkte hos håndplukkede firmaer. Brancheorganisationer er rystede over et potentielt gigantisk spild af skattekroner.

JP MENER: USA er et hus i splid med sig selv

Vi har hårdt brug for et stærkt USA med en beslutsom præsident, da Ruslands militante fremfærd spiller på, at Biden er den svageste præsident siden Jimmy Carter. Udviklingen er dybt bekymrende, men desværre tyder intet på, at de moderate kræfter i Kongressen evner at formidle det brede politiske samarbejde, som USA og dets allierede ellers desperat har brug for. Hele lederen kan læses her.


DAGENS JP-INDLÆG: Det er ikke nok at mumle om nærhed

Et presset sygehusvæsen er ikke den eneste udfordring, som en kommende sundhedsreform skal kunne give løsninger på. En sundhedsaftale løser ikke her og nu-problemer og slet ikke ved at kaste flere penge efter dem. Det skriver Kjeld Møller Pedersen, professor, sundhedsøkonomi, SDU, i dagens kronik.

Et stærkere nært og sammenhængende sundhedsvæsen er en central del af svaret på de udfordringer, som sundhedsvæsenet står over for nu og i fremtiden, mener professor i sundhedsøkonomi, Kjeld Møller Pedersen. Arkivtegning: Rasmus Sand Høyer

DAGENS TEGNING: Udsat post

Tegning: Niels Bo Bojesen

Transportministeren vurderer, at det kan være slut med at kunne sende et klassisk brev inden udgangen af dette årti.

DET SKER I DAG:

09:00 27-årig tiltalt for at planlægge skoleskyderier i Jylland

09:30 Forsvarsadvokat procederer i Operation Greed-sag

12:00 Første spadestik tages på Lynetteholm

13:30 Der falder dom i sag om racehad mod fransk præsidentkandidat

13:30 Statsrevisorerne holder møde om Femern Bælt

VEJRET:

Lidt eller nogen sol, dog lokale byger. Temperaturer mellem to og seks grader med jævn vind til kuling fra vest og nordvest. I aften og i nat tørt og klart vejr. Temperaturer mellem minus to og fem grader med let til frisk vind fra vest og nordvest.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.