Hvorfor er det vigtigt at lave en kemisk risikovurdering?

Artiklens øverste billede

Dette indhold er sponsoreret

En kemisk risikovurdering er en vurdering af, hvor stor risikoen er for at blive udsat for skadelige stoffer fra kemiske produkter. Risikoen kan være til stede, selvom man ikke bruger produktet selv. For eksempel kan støv fra rengøringsmidler indeholde skadelige stoffer, som kan trænge ind i kroppen gennem huden eller lungerne. Risikoen for at blive udsat for skadelige stoffer øges, hvis man arbejder med produkterne i lukkede rum eller uden god ventilation. Risikoen øges også, hvis man bruger store mængder af produkterne, eller hvis man bruger dem ofte. Kemiske produkter kan have forskellige skadelige virkninger på kroppen. Læs om kemisk risikovurdering og bliv klogere på de forskellige produkter, du benytter.

Hvad er en kemisk risikovurdering, og hvorfor er den vigtig?

En kemisk risikovurdering er en vurdering af, hvor stor risikoen er for skader på mennesker, dyr eller miljøet, når der bliver udviklet og anvendt kemiske produkter. Risikovurderingen tager højde for både de positive og negative effekter af et kemisk produkt. Kemiske produkter kan have mange forskellige effekter på mennesker, dyr og miljøet. Nogle effekter kan være ønskede, mens andre ikke er det. For at sikre at et kemisk produkt ikke skader mere end det gavner, er det vigtigt at foretage en grundig risikovurdering.

Hvordan gennemføres en kemisk risikovurdering?

En kemisk risikovurdering kan gennemføres på flere måder. Den mest enkle metode er at bruge et såkaldt pointsystem, hvor man tildeler point for hver faktor, der øger risikoen for skader. Pointene sammenlignes så med et fastsat grænseværdi, og hvis pointtallet overstiger grænseværdien, anses risikoen for at være for stor. En anden metode til at gennemføre en kemisk risikovurdering er ved hjælp af beregninger af den såkaldte “LD50-værdi”. LD50-værdien angiver den koncentration af et stof, der vil dræbe halvdelen af de dyr (eller mennesker), der udsættes for det. Jo lavere LD50-værdi et stof har, desto giftigere anses det at være. Der findes mange forskellige metoder til at gennemføre en kemisk risikovurdering. Den metode, der anvendes, afhænger typisk af formålet med vurderingen - om det f.eks. er til brug for arbejdsmiljøet eller til beredskabssituation.

Hvordan kan man forbedre vores kemiske risikovurderinger?

Dette kan gøres ved hjælp af en række forskellige metoder. Man kan indentificere de kemiske stoffer, der findes i et miljø. Dernæst kan man vurdere de potentielle sundhedsrisici forbundet med disse stoffer. Til sidst kan man kontrollere eksponeringen for disse stoffer for at sikre, at denne eksponering ikke udgør en sundhedsrisiko.

En kemisk risikovurdering er vigtig, fordi den kan vise, om der er fare for skader på mennesker, dyr eller miljøet. Hvis der er fare for skader, kan risikovurderingen også vise, hvordan man kan minimere eller undgå dem.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.