Damn good coffee – and hot too!

Artiklens øverste billede
Michael Bønnelykke fra Street Coffee i Aarhus tror, at fremtidens kaffemarked kan blive påvirket af klimaforandringerne. Derfor er han næsten sikker på, at vi i fremtiden vil se andre leveringslande af kaffebønnen, end dem vi kender i dag. Foto: Sjort.dk
Denne artikel er sponsoreret af

Kaffe har i århundreder spillet en stor rolle og været et samlingspunkt for danskerne. Engang var den lille mørke bønne en luksusvare for de få, men i dag er den allemandseje. Der drikkes kaffe i næsten alle sammenhænge; til morgenmaden, på vej til job, til møder, hyggelige sammenkomster, eftermiddagskaffe, aftenkaffe og nu sågar også i drinks og madretter. Og det sker i et omfang, der har gjort danskerne til det fjerdemest kaffedrikkende land i verden.

Men, der er sket meget, siden den første kaffe blev brygget, og udviklingen inden for kaffefeltet sker i høj hast. Det rejser naturligvis spørgsmålet om, hvordan fremtidens kaffemarked mon vil se ud.

 

Kaffe er hot

Spørger man Michael Bønnelykke, der er medejer af Street Coffee, som har fire kaffebarer i Aarhus, så vil efterspørgslen på kaffe ikke falde i fremtiden. Derimod tror han, at kravet om kvalitet vil stige, hvad enten det er til den hurtige kop ’on-the-go’, eller det er til den hjemlige kaffemaskine.

Danskerne er meget kvalitetsbevidste, når det kommer til deres kaffe, og sådan vil det også være i fremtiden.

Henrik Frellsen

Han tror dog, at fremtidens kaffemarked kan blive påvirket af klimaforandringerne, og derfor er han næsten sikker på, at vi i fremtiden vil se andre leveringslande af kaffebønnen, end dem vi kender i dag, hvor Brasilien, Colombia og Vietnam er blandt de store spillere.

Den udvikling behøver ikke – set med kaffeentusiastens øjne – at være et onde, men kan også være en mulighed, der åbner for helt anderledes smagsoplevelser.

Vores kaffevaner ændrer sig hele tiden, og for tiden går den i retning af mindre mælk for at dyrke fokus på den rene bønne. Foto: iStock

Fokus på kvalitet

En anden tendens, der skinner igennem i disse år, er, at forbrugerne er mere fokuserede på den rene, sorte kaffeoplevelse.

Det gælder både, når det kommer til kvaliteten af råvarerne, hvor økologi eksempelvis vinder frem, bryggemetoden men også i valget af kaffetype. Der er et ønske om at eksperimentere mere med kaffen for at opnå en speciel smagsoplevelse.

”Jeg ser oftere, at vores kunder går efter den helt rene, sorte kaffe. De er interesserede i at få oplevelsen af bønnernes mangeartede smagsvarianter,” siger Michael Bønnelykke.

Michael Bønnelykke oplever også danskernes kvalitetsbevidsthed i kraft af, at jobbet som såkaldt barista nu er blevet et stolt erhverv, som man kan leve af. Hvor det måske tidligere primært har været meget unge mennesker, som betjente kunder bag kaffebaren, står der nu dedikerede og uddannede kaffeelskere, som går og eksperimenterer med at udvikle bønnernes potentiale hver eneste dag.

Et helt klart signal om, at kvalitet vinder frem.

”Der bliver leget meget mere inden for branchen end tidligere. Det hænger sikkert også sammen med, at der nu er konkurrencer og sågar et VM,” siger Michael Bønnelykke.

 

Kaffebarer på hvert gadehjørne

Hos Henrik Frellsen, der er formand for Kaffebrancheforeningen og direktør i Frellsen kaffe, er der heller ingen tvivl om, at kaffemarkedet er under udvikling.

“Vi nøjes ikke, når det kommer til kaffe,” bemærker han.

Langt de fleste kopper kaffe vil fortsat blive drukket i husholdningerne og som filterkaffe, der er danskernes klare favorit.

I 2017 skyllede vi sammenlagt 4,5 mia. kopper kaffe ned, hvilket svarer til et fald på godt 10 pct. siden 2008. Henrik Frellsen spår, at der fremover enten vil blive drukket lige så meget kaffe som nu, eller at salget kun vil dale en anelse.

Det interessante er, at detailhandlen som en del af udviklingen har sporet, at danskerne køber dyrere råvarer til deres kaffe. Der bliver kort sagt investeret i kvalitet.

 

Kaffekulturen har ændret sig

Det stemmer med Henrik Frellsens observationer. Han ser lige nu to tendenser inden for kaffemarkedet; enten skal det være super nemt for forbrugerne at brygge en god kaffe, eller også skal tilgangen være mere ’nørdet’ med forskellige slags ristninger og bryggemetoder, som man selv kan eksperimentere med.

Uanset hvad så kræver det gode råvarer og redskaber at brygge en god kop kaffe.

”Danskerne vil se og dufte kaffebønnen. De vil kunne identificere den. Derfor ser vi et langt større marked for hele bønner, fordi forbrugerne vil have den fuldendte oplevelse af at brygge sin egen kaffe. Kaffekulturen har ændret sig, så nu er der langt større fokus på råvaren. Bønnen er i fokus. Danskerne er meget kvalitetsbevidste, når det kommer til deres kaffe, og sådan vil det også være i fremtiden,” siger Henrik Frellsen.

Denne artikel er sponsoreret af Moccamaster

Moccamaster har produceret håndsamlede kaffemaskiner i snart 50 år. Vi lægger vægt på, at hver kop kaffe er brygget med henblik på at frembringe de bedste kvaliteter i kaffen. Alle Moccamasters maskiner er lavet med to varmelegemer. Vandet opvarmes til de optimale 92-96°, og maskinen er designet, så berøringstiden mellem kaffe og vand er på fire til seks minutter for at bevare kaffens aroma. Læs mere her

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.